Žitovojvodina: Uvesti hitne kontramere prema Makedoniji

Makedonija i dalje onemogućava izvoz brašna iz Srbije u tu zemlju

22. okt 2013

Udruženja mlinara i pekara Žitovojvodina zatražilo je danas od ministra trgovine Rasima Ljajića da Vlada Srbije odmah zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije, s obzirom da je i dalje potpuno onemogućen izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

„Izvoznici brašna zahtevaju od Vlade Srbije da odmah, u cilju zaštite domaće izvozne privrede, donese odgovarajuće mere zabrane uvoza agrarnih proizvoda iz Makedonije“, navodi se u saopštenju Žitovojvodine.

To poslovno udruženje je podsetilo da je Ministarstvo trgovine Srbije još početkom jula dostavilo Ministarstvu poljoprivrede Makedonije službeni dopis u kojem se apeluje da preduzme odgovarajuće mere, kako bi se otklonili problemi u izvozu brašna iz Srbije u Makedoniju.

Žitovojvodina je naglasila da je Ministarstvo trgovine Srbije i tada zapretilo da će uvesti kontramere prema Makedoniji, ali to nije uradilo.

Prema ranijim najavama Ministarstva trgovine Srbije, 2. septembra prestao je da važi deo makedonske Uredbe koji je sprečavao uvoz pšenice iz Srbije, dok deo koji se odnosi na brašno ne važi od 15. septembra.

Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna iz Srbije uvela 1. jula i ona je trebala da važi do 31. decembra.

Srbija u Makedoniju, prema podacima Ministarstva trgovine, godišnje izvozi oko 50.000 tona pšenice i između 30.000 i 40.000 tona brašna.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: RIK
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga