- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Žitovojvodina traži povoljne kamate za otkup pšenice

Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina zatražilo je danas od Ministarstva poljoprivrede da obezbedi bankarske kredite za kupovinu pšenice ovogodišnjeg roda, sa efektivnom kamatnom stopom koja nbi iznosila najviše dva odsto na godišnjem nivou.

Ta asocijacija je u saopštenju za javnost navela da je to preduslov za finansijsko osposobljavanja industrijskih mlinova, glavnih kupaca pšenice.

Dodaje se da su industrijski mlinovi, koji su članovi Žitovojvodine, u 2014. godini imali izvanredne proizvodne rezultate jer su samleli oko 550.000 tona pšenice međutim, ekonomski položaj je značajno pogoršan u odnosu na prethodnu 2013. godinu.

Iskazani ukupni neto gubitak u poslovanju bio je za oko 50 odsto veći od iskazanog ukupnog neto dobitka, a loša ekonomka situacija nastavila se i u 2015. godini jer je došlo do daljeg pogoršanja pariteta brašna prema pšenici, tako da su neki industrijski mlinovi već ušli u zonu tekućeg gubitka u poslovanju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je izvoz pšenice prošlogodišnjeg roda podbacio, jer je za deset meseci tekuće ekonomske 2014/15 godine izvezeno svega oko 420.000 tona pšenice, što je polovina od raspoloživog bilansnog viška.

Ovo znači da će prelazne zalihe pšenice roda 2014. godine iznositi nekoliko stotina hiljada tona, ne računajući zalihe pšenice u vlasništvu Robnih rezervi Srbije, što će zajedno sa novim rodom pšenice, neposredno posle žetve formirati veliku tržišnu ponudu, piše u saopštenju.

Dodaje se da će sve to u praksi značiti da će na tržištu pšenice neposredno posle žetve pšenice roda 2015. godine postojati, s jedne strane, značajna ponuda pšenice a, sa druge strane, neće postojati relevantna likvidna tražnja za tom pšenicom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!