Žitovojvodina: Hitno uvesti recipročne mere prema Makedoniji

Ministarstvo trgovine i Ministarstvo poljoprivrede hitno da reaguju

04. jul 2013

Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina zatražilo je danas od nadležnih domaćih ministarstava da hitno uvedu mere reciprociteta prema Makedoniji, zbog odluke makedonskih vlasti o uslovljavanju uvoza pšenice i brašna.

„Očekujemo od naše Vlade da se ‘ugleda’ na Makedoniju, zaštiti interese svoje privrede i hitno donese mere reciprociteta, kada je u pitanju uvozna roba iz Makedonije“, navodi se u dopisu koji je upućen Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Žitovojvodina je izrazila uverenje da neće biti problem da se uvedu mere reciprociteta za onu robu iz Makedonije koja se uvozi u Srbiju, a koja je za Makedoniju od posebne ekonomske važnosti.

„Odluka Makedonije direktno nanosi izuzetno velike ekonomske štete našoj državi, posebno članicama Žitovojvodine kao značajnim izvoznicima pšenice i brašna, i direktno ugrožava višegodišnje poslovne odnose između naših firmi i dugogodišnjih poslovnih partnera u Makedoniji“, navodi se u pismu.

Žitovojvodina je posebno nerazumevanje za odluku Makedonije izrazila zbog činjenica da se na taj način grubo krše osnovna pravila i obaveze članica CEFTA sporazuma, kojem pripadaju i Srbija i Makedonija.

PK Vojvodine: Makedoncima uvesti recipročne mere

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Đorde Bugarin izjavio je danas da Srbija u slučaju ograničavanja izvoza pšenice i brašna u Makedoniju treba da reaguje odlučnije i da, ako je potrebno, uvede recipročne mere.

On je na skupu u Privrednoj komori Beograda kazao da Makedoncima treba „pokazati zube“, podsetivši da se Srbija ne suočava prvi put s problemima u plasmanu pšenice i brašna na tamošnje tržište, ali je ocenio da su dosadašnje reakcije bile „mlake“.

Bugarin smatra da efekti tih mera nisu povoljni ni za Makedoniju, gde, kako tvrdi, očigledno postoji lobi koji želi da „minira“ uvoz pšenice i brašna iz Srbije.

Kako je istakao, PK Vojvodine pozdravlja stav nekih udruženja, poput Žitovojvodine koja okuplja žitarske i mlinske organizacije, da se ozbiljno razmotri uvođenje recipročcnih mera prema Makedoniji za vino i druge proizvode koji se iz te zemlje najviše izvoze u Srbiju.

Predstavnici Žitovojvodine saopštili su pre dva dana da je Vlada Makedonije donela meru kojom se ograničava uvoz pšenice i brašna.

Makedonski uvoznici moraće da kupe dva kilograma domaće pšenice ukoliko žele da uvezu kilogram žita, odnosno moraće da kupe četiri kilograma domaće pšenice, ako žle da uvezu kilogram brašna.

Ministarstvo trgovine Srbije je u sredu najaviloda će Srbija tražiti hitnu sednicu zajedničkog komiteta CEFTA zbog kršenja sporazuma, ograničavanjem izvoza pšenice i brašna u Makedoniju, i saopštilo da će, ukoliko se problem ne reši, biti vedene recipročne mere.

Po podacima Žitovojvodine, Srbija godišnje izvozi 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna u Makedoniju.

Todorović: Vlada Makedonije ograničila uvoz pšenice

Makedonija je zvanično počela da primenjuje meru o ograničenju uvoza pšenica i brašna od 1. jula izjavila je danas pomoćnica Ministra trgovine Srbije Bojana Todorović i dodala da očekuje da će CEFTA preporučiti Makedoniji ukidanje te mere.

„Mi smo od našeg izvoznika saznali da je mera počela da se primenjuje od 1. jula i da je objavljena u službenom listu, ali nas makedonska strana nije o tome zvanično obavestila“, izjavila je Todorović agenciji Beta.

Po toj meri, za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće psenice, a za kilogram brašna iz Srbije četiri kilograma domaće pšenice.

Todorović je dodala da je Srbija u pismu presedavajućem CEFTA-e – Bosni i Hercegovini zatražila hitnu sednicu zajedničkog komiteta CEFTA.

„Očekujemo da se u konsulataciji s Bosnom i Hercegovinom, to zasedanje što pre održi i da podrži naš zahtev i preporuči Makedoniji ukidanje te mere“, rekla je Todorović koja očekuje da će sednica biti zakazana za dve nedelje.

Todorović je navela da Ministarstvo poljoprivrede analizira kako bi Srbija mogla da zaštiti tržište i koje recipročne mere da preduzme.

Srbija godišnje u Makedoniju izvozi 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna.

Najavljeno je da će srpske kompanije tražiti da Srbija uvede recipročne mere u onim oblastima koje su važne za Makedoniju, odnosno da domaći uvoznici vina prilikom uvoza jednog litra vina iz Makedonije moraju prethodno da kupe četiri litra domaćeg vina.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga