- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Žitovojvodina: Cenu pšenice odrediće tržište

Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina kritikovalo je danas pojedine procene da će realna cena pšenice ovogodišnjeg roda biti 20 dinara za kilogram bez PDV-a i dodalo da će realnu cenu moći da formira jedino tržište.

Žitovojvodina je u saopštenju za javnost navela da će ovogodišnji rod pšenice biti značajno veći u odnosu na prošlu godinu, kako u Srbiji, tako i u svim okolnim zemljama, poput Mađarske, Rumunije, Hrvatske, kao i u zemljama velikim izvoznicama pšenice poput Rusije i Ukrajine, pa će ostati i značajni viškovi pšenice namenjene domaćem tržištu i izvozu.

„Pšenica, kao jedan od najvažnih berzanskih artikala, svoju cenu formira jedino na tržištu kao rezultat ponude i tražnje, i to je jedina cena koju industrijsko mlinarstvo uvažava i prihvata. Ista pravila važe i za cenu brašna, bez obzira na proizvodne, kalkulativne troškove i na želje mlinara“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da na današnji dan domaće izvozne kuće, limitirane cenom pšenice iz tržišnog okruženja Srbije, maksimalno mogu proizvođačima u ovom trenutku da plate oko 16 dinara za kilogram pšenice, bez PDV-a.

„Žetva pšenice roda 2013. godine praktično još nije ni počela i svako neargumentovano licitiranje cenom pšenice je proizvoljno, a jedinu i zadnju reč daće tržište kada za to budu stvoreni uslovi“, ističe se u saopštenju.

Žitovojvodina je podsetila da je nedavno predložila resornim ministarstvima da se za ovogodišnji rod pšenice omogući beneficirana kamata industrijskim mlinovima, kako bi mogli kupiti veće količine pšenice neposredno posle žetve, što bi bila i direktna pomoć primarnom agraru, ali se niko iz resornih ministarstava nije oglasio tim povodom.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!