ŽITIŠTE: Samo SNS u opoziciji

Postizborna kombinatorika dovela je do toga da u Žitišu u opoziciji bude samo Srpska napredna stranka. DS i SPS se prepirali oko mesta predsednika opštine, SPS pobedila

12. dec 2012

Žitište je dva meseca čekalo na konstituisanje lokalne samouprave, dočekavši ga 4. jula. Skupštinska većina, sastav opštinskog veća i dve najvažnije funkcije usaglašene su iz drugog pokušaja. Novi predsednik opštine postao je Dušan Milićev iz SPS, a predsedničku stolicu u Skupštini opštine dobio je demokrata Dragan Milenković.

Dragan Milenković, predsednik Skupštine opštine Žitište

Izbori u Opštini Žitište protekli su bez većih nepravilnosti uz visoku izlaznost od 63,66 odsto upisanih birača. Najviše glasova, 24,59 osvojila je Demokratska stranka predvođena bivšim, predsednikom opštine Draganom Milenkovićem. Na drugom mestu našla se koalicija SPS-JS-PUPS sa 22,10 odsto, na trećem SNS koja je osvojila 11,90 odsto glasova. LSV je osvojila 9,61, SVM 8, DSS 7,95, URS 5,94, dok SRS i SDPS nisu prošle cenzus. Takav raspored glasova doneo je devet odborničkih mesta za DS, osam za SPS, četiri SNS, po tri za LSV i SVM, dok su URS i DSS dobili po dva odbornika.

Kako je još pre izbora doneta odluka da će se nova vlast praviti među strankama koje su i do tada vladale Žitištem, a po ključu bivše republičke vlasti, jasno je bilo da će DS i SPS biti okosnica nove skupštinske većine. Posle jednomesečnih pregovora dogovoreno je kreiranje široke koalicije SPS-DS-URS-SVM, koju bi podržavali LSV i DSS, dok bi samo SNS ostao u opoziciji. Dogovor je zapeo oko raspodele resora, a najveći problem su bila mesta predsednika opštine i skupštine. Demokrate su insistirale da čelni čovek ostane Milenković, koji je i u prethodnom mandatu predvodio izvršnu vlast, dok su socijalisti to mesto želeli za sebe.

Konstitutivna sednica zakazana je za 12. jun, ali je u poslednjem trenutku otkazana. Zvanično obrazloženje bilo je da nisu usaglašeni svi detalji oko konstituisanja i izbora svih organa. U stvari, kadrovska rešenja, ali i činjenica da koalicija SPS-PUPS-JS nije dobila saglasnost od svojih viših organa za konstituisanje, bili su glavne prepreke. Do nove sednice čekalo se tri nedelje te je zakazana za 4. jul. DS, SPO, LSV, SVM i URS formirali su odborničku grupu „Za Opštinu Žitište“ koju čini 17 odbornika. Tako usklađeni nastavili su pregovore sa koalicijom SPS-PUPS-JS, da bi do 4. jula uspeli da usklade zajedničku politiku.

Pored Milenkovića i Milićeva, koji su izabrani na čelna opštinska mesta, za sekretara je imenovana Biljana Zubac (SPS), za potpredsednike Skupštine izabrani su Jonel Filip (DS), Jelena Sij (LSV) i Vlado Kovačević (DSS). Zamenik predsednika opštine postao je Jene Lazar (SVM). Izabrano je i Opštinsko veće.

Ništa bez „Agroživa“

Od „Agroživa“ živi 4.000 Žitištanaca

Žitište je opština koja se privredno oslanja na dve strane. Sa jedne strane se nalazi poljoprivreda od koje živi oko 24 odsto stanovništva, a sa druge “Agroživ”, fabrika za uzgoj i preradu pilića koja je do 2010. godine bila u Pančevu, a nakon propasti prebačena u Žitište, gde se nalazila klanica. Za konsolidaciju preduzeća tada je bila zaslužna kompanija “Srbijagas” koja je kuipla “Agroživ” u stečaju za 11,3 miliona evra i pokrenula proizvodnju. U radnom odnosu tada je zadržano gotovo 1.100 radnika i nastavljena je saradnja sa više od 2.000 kooperanata. Danas, ova kompanija zapošljava blizu 1.500 ljudi, a preko 4.000 Žitištanaca direktno živi od nje.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović najavio je prošlog meseca da će “Agroživ” uskoro dobiti strateškog partnera, a 2011. godinu ovo preduzeće završilo je sa više od 1,3 miliona dinara dobiti.

Inače, Žitište ima stopu nezaposlenosti koja je viša od 15 odsto. U ovoj opštini, prema poslednjim podacima Privredne komore Zrenjanin, ima 2.135 nezaposlenih, od čega su manje od polovine žene. Među važnim dokumentima, opština Žitište danas ima završen Prostorni plan, Plan ruralnog razvoja do 2020. godine i plan razvoja privrede do 2013. godine.

Žitište bi uskoro moglo da dobije i skladište prirodnog gasa na osnovu saradnje „Srbijagasa“ i „Gasproma“. Skladište bi trebalo da bude izgrađeno kod Srpskog Itebeja, a trenutno su u toku geološka istraživanja na terenu.

Još jedna velika investicija mogla bi da dođe u Žitište. Već duže vreme u javnosti se špekuliše da bi ova opština mogla da “udomi” uređenu deponiju opasnog i bezopasnog industrijskog otpada, što je zabrinulo stanovništvo. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, razmatrali su to pitanje sa bivšim predsednikom opštine, koji smatra da se taj otpad već nalazi svud oko nas, te da bi bilo bolje da je sakupljen na određenom mestu.

Opozicija negoduje

Lokalni lider opozicione SNS Mitar Vučurević kaže da nije zadovoljan radom nove opštine, a naročito Socijalističke partije Srbije čiji član danas vodi opštinu.
– Ono što su stranke u vlasti obećavale na izborima ni izbliza nije ispunjeno, a ne vidim ni da će biti do kraja njihovog mandata. Žitište ni danas nema formirane sve organe vlasti, kadrovski odabir, pre svega SPS, je jako loš. – kaže Vučurević.
Prema njegovim rečima, srce Žitišta je firma “Agroživ” koja je kao ćerka firma “Srbijagasa” bila u prilici da u korist SPS-a zaposli oko 400 radnika pre izbora, što je rezultiralo time da je ta stranka imala oko 2.100 glasova i osam odbornika.
– U Žitištu se sve vrti oko Agroživa. Ta fabrika čini oko 80 odsto egzistencije opštine. Za opštinu koja ima 17.000 stanovnika takva fabrika je žila kucavica jer oko 4.000 ljudi direktno živi od nje. Sada smo svedoci da je “Agroživ” ostao bez tri od šest farmi pilića, koje su godišnje donosile tri miliona pilića. Farme Banatsko Karađorđevo, Itebej i Hetin je kupila kompanija “Matijević” dok su bile u stečaju, u okolnostima da se “Agroživ” uopšte nije pojavio na tenderu za ponovnu kupovinu tih farmi. Mi još uvek ne znamo koja je namera novog vlasnika i vlada velika zabrinutost za sudbinu ovog preduzeća. – objašnjava Vučurević.

Ćuprija, Šabac i Ćićevac odbili su ponudu da postanu sabirni centri za otpad iz cele Srbije, premda je EU spremna do poslednjeg centa da plati izgradnju takvog postrojenja. Deo stanovništva, i pored ozbiljnog ekonomskog benefita takvog postrojenja, plaši se da bi otpad mogao da ugrozi ”Agroživ”.

Novi predsednik opštine još se nije javno izjašnjavao o ovoj inicijativi, a Mitar Vučurević iz SNS, jedine opozicione stranke u opštini, kaže da spor oko izgradnje deponije još uvek traje.

Mala ulaganja u poljoprivredu

Opština Žitište nema plan za razvoj poljoprivrede, a iz budžeta se okvirno za ovu oblast izdvaja ukupno oko 0,6 odsto budžeta opštine. Prema završnom računu za 2011. godinu, opština Žitište je u agrarnom budžetu imala planiranih 550.000 dinara, a u Fondu za razvoj poljoprivrede 1,1 milion dinara. Ni u jednoj od ove dve budžetske stavke nije iskorišten niti jedan dinar. Sa druge strane adminsitracija novcem od naknada za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta finansira obnovu i izgradnju kanalske mreže, važne i za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Poljoprivrednici u Žitištu najpoznatiji su po proizvodnji suncokreta, lucerke, žita, pasulja i drugih kultura i pored toga što se ne navodnjava više od pet odsto obradivog zemljišta, pa često nastaju velike štete od podzemnih voda ili suša.

Upravo je letošnja suša bila povod da novi predsednik opštine Dušan Milićev drugu sednicu Opštinskog veća Žitišta posveti razmatranju preporuka Vlade Srbije o preduzimanju mera za ublažavanje šteta u poljoprivredi nastalim od posledica suše. Veće je na toj sednici zaključilo da su štete nastale na svim površinama u žitištanskoj opštini i pogodile su sve poljoprivredne proizvođače. Novo opštinsko veće nije prihvatilo preporuku Vlade da odustane od naknada od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, jer, kako su rekli, sredstva dobijena od zakupa se koriste isključivo namenski, za poboljšanje uslova u ratarskoj proizvodnji, odnosno za kanalsku mrežu, za atarske puteve i druge namene.

Pod predsedavanjem Dušana Milićeva održana je treća sednica Opštinskog veća na kojoj je jedna od najznačajnijih tačaka bila utvrđivanje predloga odluke o uknjiženju osnovnih sredstava u poslovne knjige budžeta Opštinske uprave, a reč je o gasnoj mreži. Naime, ova odluka je preduslov da se gasna mreža u Opštini Žitište poveri JP „Srbijagas“, koji bi ubuduće bio i distributer gasa, a na taj način bi i cena gasa krajnjim potrošačima bila manja.

Hapšenje

U Žitištu, koji po popisu iz 2011. godine ima 16.786 stanovnika, u javnoj upravi je do stupanja na snagu Zakona o lokalnoj administraciji, radio 131 zaposleni. Kako bi se njihov broj smanjio na formulu četiri zaposlena na 1.000 stanovnika, višak je bilo 38 ljudi. Završni račun za prošlu godinu pokazao je da opština za otpremnine u administraciji nije potrošila ni jedan dinar od 1,1 milion koliko je bilo predviđeno budžetom.

Žitište ima dva javno-komunalna preduzeća: JKP “EKOS” i JP za građevinsko zemljište i puteve “Razvoj”. Oba preduzeća dobijaju subvencije iz opštinskog budžeta. Iz budžeta za 2011. godinu za ova dva preduzeća opredeljeno je nešto više od 66,5 miliona dinara, od čega su oni povukli 24,5 miliona. Direktor JP “Razvoj” Jovan Mandić (35) uhapšen je 6. novembra zbog sumnje da je proneverio 1,4 miliona dinara iz budžeta ovog preduzeća. Njega je policija, zajedno sa direktorom privrednog društva „Borovica transport“ Draganom Janićijevićem i građevinskim inženjerom Miodragom Delićem, osumnjičila za zaključivanje dva ugovora po osnovu kojih je, za potrebe JP „Razvoj“ Žitište, „Vojvodina put“ trebalo da obavi sanaciju i rehabilitaciju saobraćajnica u opštini Žitište i ulica u mesnim zajednicama te opštine. Ugovorena vrednost radova iznosila je oko 355 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. „Vojvodina put“ je, nakon toga, ugovoreni posao preneo na podizvođača „Borovica transport“. „Vojvodina put“ je od Fonda do sada naplatila oko 230 miliona dinara, a na osnovu ispostavljenih privremenih situacija. Proverom je, međutim, utvrđeno da su fakturisani i radovi koji nisu izvedeni u ukupnom iznosu od oko 161 milion dinara.

Poeta i novinar na čelu opštine

Predsednik opštine Dušan Milićev rođen je 9. aprila 1949. godine. Osnovnu školu završio je u Međi, a srednju Upravnu školu u Osijeku. Po zanimanju je pravnik i novinar. Studirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je više od 25 godina u lokalnoj samoupravi Žitište, na različitim poslovima. Radio je u Saveznoj upravi carina na mestu upravnika, bio je glavni i odgovorni urednik Radio Zrenjanina i direktor „Glasa Zrenjanina“, dopisnik Dnevnika, Sporta, Sportskog žurnala, Politike ekspres, Politike, Večernjih novosti. Autor je četiri knjige iz oblasti poezije. Član je Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, član Udruženja novinara Srbije. Član je pokrajinskog odbora SPS, sekretar Okružnog odbora SPS Zrenjanin. Bio je član opštinskog parlamenta u dva navrata u delegatskom sistemu i u jednom mandatu kao član SPS. Od 2004. godine bio je načelnik Odeljenja za opštu upravu, zajedničke i skupštinske poslove, od 2006. godine Šef kabineta predsednika opštine, a od 2008. godine je na mestu zamenika predsednika Opštine Žitište.

Bez kanalizacije

Među najvećim komunalnim problemima ovde je danas nepostojanje kanalizacije. U opštini kažu da je to njihova rak-rana. Iako se godinama obećava rešavanje tog problema, do završetka nije došlo. Trenutno je u izgradnji kolektor otpadnih voda, ali još nema najava kada će kanalizacija početi da radi. U Žitištu i okolini lagano se dovršava i vodovodna mreža, sve manje se koriste arterski bunari u domaćinstvima. Poslednji podatak je da oko 90 odsto naselja u opštini poseduje lokalni vodovod.

Pored dva javna preduzeća, Žitište ima i Dom zdravlja, Info centar, Turističku organizaciju i biblioteku. Sve ove ustanove se finansiraju iz budžeta.

Predškolska ustanova ima odeljenja u 11 naseljenih mesta opštine, a trenutno je pohađa blizu 250 dece. Tu su i tri osnovne škole u kojima se nastava pohađa na srpskom, mađarskom i rumunskom jeziku. Broj učenika sada iznosi 1.400, ali, kako kažu u Opštini svake godine se smanjuje. Boravak u zabavištima se plaća. Prema odluci Opštinskog veća od 13. 9. 2012. ekonomska cena je 11.000 za poludnevni i 27.600 za celodnevni boravak. Prema istoj odluci, participacija koju roditelji plaćaju iznosi 2.200 odnosno 5.600 dinara. Za prevoz učenika i studenata opština u proseku opredeljuje oko 26,5 miliona dinara, a iskorištenost tog fonda je oko 50 odsto.

Sajt i Sistem 48

Opština Žitište ima internetsku prezentaciju na adresi www.zitiste.com, a građanima su u svako doba na raspolaganju najvažnije usluge i informacije o sredini u kojoj žive. Preko usluge “Virtuelni matičar” moguće je elektronskim putem naručiti osnovna dokumenta koja stižu na kućnu adresu i plaćaju se pouzećem. “Sistem 48”, funkcioniše na sajtu, a informacija o prijavljenom problemu i statusu njegovog rešavanja ističe se na sajt u roku od 48 sati.

Žitištani na sajtu mogu uživo da prate sednice Skupštine opštine, a kasnije i da vide snimke. Omogućen je i uvid u birački spisak, službeni list, završni račun… Pored toga, na sajtu je moguće uputiti pitanje predsedniku opštine, predstaviti problem inspekcijskim službama ili bilo kom organu uprave.

Opština iz budžeta izdvaja i novac za socijalni program. Finansira se rad Centra za socijalnu zaštitu koji godišnje dobija oko 3,5 miliona dinara. Takođe, postoje izdvajanja za Fond solidarnosti koji obuhvata brigu o izbegličkom stanovništvu i pomoć licima po Sporazumu za readmisiju, koja je prošle godine iznosila 2,9 miliona dinara.

Oko šest miliona dinara, prema završnom računu za 2011. godinu, Žitište izdvaja za rad nevladinih organizacija, a 23 miliona za kulturu i kulturne manifestacije među kojima je najveći korisnik dotacije kulturno-umetničkim društvima. Veći deo novca, ukupno 11 miliona, otišlo je na plate zaposlenih u ovoj oblasti.

Petar Klaić (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga