ŽITIŠTE: Okosnica – DS i SPS

Žitište je dva meseca čekalo na konstituisanje lokalne samouprave, dočekavši ga 4. jula. Skupštinska većina, sastav opštinskog veća i dve najvažnije funkcije usaglašene su iz drugog pokušaja. Novi predsednik opštine postao je Dušan Milićev iz SPS, a predsedničku stolicu u Skupštini opštine dobio je demokrata Dragan Milenković.

15. okt 2012

Izbori u Opštini Žitište protekli su bez nepravilnosti uz visoku izlaznost od 63,66 odsto upisanih birača. Najviše glasova, 24,59 osvojila je Demokratska stranka predvođen, ada već bivšim, predsednikom opštine Draganom Milenkovićem. Na drugom mestu našla se koalicija SPS-JS-PUPS sa 22,10 odsto, na trećem SNS koja je osvojila 11.90 odsto glasova. LSV je osvojila 9,61, SVM 8, DSS 7,95, URS 5,94, dok SRS i SDPS nisu prošle cenzus. Takav raspored glasova doneo je devet odborničkih mesta za DS, osam za SPS, četiri SNS, po tri LSV I SVM, dok su URS i DSS dobili po dva odbornika.

Kako je još pre izbora doneta odluka da će se nova vlast praviti među strankama koje su i do tada vladale Žitištem, a po ključu bivše republičke vlasti, jasno je bilo da će DS i SPS biti okosnica nove skupštinske većine. Posle jednomesečnih pregovora dogovoreno je kreiranje široke koalicije SPS-DS-URS-SVM, koju bi podržavali LSV i DSS, dok bi samo SNS ostao u opoziciji. Dogovor je zapeo oko raspodele resora, a najveći problem su bila mesta predsednika opštine i skupštine. Demokrate su insistirale da čelni čovek ostane Milenković koji je i u prethodnom mandatu predvodio izvršnu vlast, dok su socijalisti to mesto želeli za sebe.

Konstitutivna sednica zakazana je za 12. jun, ali je u poslednjem trenutku otkazana. Zvanično obrazloženje bilo je da nisu usaglašeni svi detalji oko konstituisanja i izbora svih organa. U stvari, kadrovska rešenja, ali i činjenica da koalicija SPS-PUPS-JS nije dobila saglasnost od svojih viših organa za konstituisanje, bili su glavne prepreke. Do nove sednice čekalo se tri nedelje te je zakazana za 4. jul. Demokratska stranka i Srpski Pokret Obnove, Liga Socijaldemokrata Vojvodine, Savez Vojvođanskih Mađara i Ujedinjeni Regioni Srbije formirali su odborničku grupu „Za Opštinu Žitište“ koju čini 17 odbornika. Tako usklađeni nastavili su pregovore sa koalicijom SPS-PUPS-JS, dabi do 4. jula uspeli da usklade zajedničku politiku.

Pored Milenkovića i Milićeva, koji su izabrani na čelna opštinska mesta, za sekretara je imenovana Biljana Zubac (SPS), za potpredsednike Skupštine izabrani su Jonel Filip (DS), Jelena Sij (LSV) i Vlado Kovačević (DSS). Zamenik predsednika opštine postao je Jene Lazar (SVM). Izabrano je i opštinsko veće.

Predsednik opštine Dušan Milićev rođen je 9. aprila 1949. godine. Osnovnu školu završio je u Međi, a srednju Upravnu školu u Osijeku.Pozanimanju je pravnik i novinar. Studirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je preko 25 godina u Lokalnoj samoupravi Žitište, na različitim poslovima. Radio je u Saveznoj upravi carina na mestu upravnika, bio je glavni i odgovorni urednik Radio Zrenjanina i direktor „Glasa Zrenjanina“. Dopisnik Dnevnika, Sporta, Sportskog žurnala, Politike ekspres, Politike, Večernjih novosti.. Autor četiri knjige iz oblasti poezije. Član je Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, član Udruženja novinara Srbije. Član je pokrajinskog odbora SPS, sekretar Okružnog odbora SPS Zrenjanin. Bio je član opštinskog parlamenta u dva navrata u delegatskom sistemu i u jednom mandatu kao član SPS. Od 2004. godine bio je načelnik Odeljenja za opštu upravu, zajedničke i skupštinske poslove, od 2006. godine Šef kabineta predsednika opštine, a od 2008. godine je na mestu zamenika predsednika Opštine Žitište.

Petar Klaić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga