ŽITIŠTE: Naprednjaci izgurali socijaliste, problemi ostali

Agroživ, Srbijagas, afere i hapšenja

27. dec 2013

Iako tek treći po jačini nakon izbora u maju 2012. godine (četiri odbornika),“ naprednjaci“ su, nakon godinu dana uspeli da se domognu vlasti u opštini Žitište. Ova opština je, od poslednjih izbora do danas doživela dve prekompozicije vlasti, a sada se čini da je koalicija okupljena oko SNS donekle umirila političku sliku ove siromašne banatske opštine. Nova koalicija, predvođena „naprednjacima“, izabrala je 7. avgusta za predsednika opštine Mitra Vučurevića (SNS), dok je za njegovog zamenika imenovan Lazar Jene (SVM). U koaliciji se, pored „naprednjaka“, sada nalaze još i SVM i odbornici Demokratske stranke „Napred opština Žitište“. Vlast sada u opštinskom parlamentu ima 16 od ukupno 31 poslaničkog mesta. U opoziciji su SPS, URS, DSS i dva nezavisna odbornika. 

Inače, to je druga smena vlasti u Žitištu. Nakon majskih izbora, iako je DS osvojila najveći broj glasova, za predsednika opštine izabran je socijalista Dušan Milićev, dok je demokrata Dragan Milenković morao da se zadovolji mestom predsednika Skupštine opštine. Tada je sklopljena koalicija koja je ostavila jedino „naprednjake“ u opoziciji. Saradnja, pre svega DS-a i SPS-a, trajala je jedva godinu dana. Na junskoj sednici ove godine socijalisti su isterani iz vlasti, a formirana je nova odbornička grupa koju čine: Demokratska stranka, Jedinstvena Srbija, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Srpski pokret obnove i jedan odbornik Srpske napredne stranke sa ukupno 18 odbornika od 31, koliko broji Skupština opštine Žitište. Tada je za novog predsednika opštine izabran Ljubinko Petković iz DS, za zamenika predsednika ponovo na tu funkciju je izabran Lazar Jene ispred stranke SVM kao i novi članovi Opštinskog veća.

Zitiste Grb

Grb Žitišta

Nepuna dva meseca kasnije Žitište je dobilo novu vladajuću strukturu sa „naprednjakom“ Mitrom Vučurevićem na čelu.

Nekadašnji predsednik opštine Dušan Milićev iz SPS kaže da su sve stranke pretrpele promene. Koalicija SPS-JS-PUPS se raspala i partneri socijalista su prešli na stranu SNS , zbog čega je opštinski odbor JS raspušten. Iz Demokratske stranke su se odvojila dva odbornika koji su sada u opoziciji, dok SNS opštinu vodi sa svoja tri odbornika jer je četvrti želeo da ostane u opoziciji.

Po preuzimanju predsedničke funkcije, Vučurević je izjavio da Žitište ima stabilan budžet, ali da mu predstoji vraćanje dva kredita. Jedan je obaveza prema banci Inteza u iznosu od 15,71 milion dinara, iskorišten za obnovu infrastrukture, a drugi ističe 2020. godine, zajmodavac je Komercijalna banka, a godišnja je obaveza 2,5 miliona dinara. To je stari dug za putnu infrastrukturu, još iz 2005. godine.

Obećanja najnovije vlasti 

Vučurević je tada obećao i analizu strukture radnih mesta u upravi i javnim preduzećima i prve mere u toj oblasti. – Već sada je jasno da se pod hitno mora raditi restrukturiranje svih odeljenja u opštinskoj upravi. A neke promene su u toku. Opštinsko veće je „srezano” sa 11 na osam većnika, analizira se sistematizacija radnih mesta, češljaju se pravilnici o korišćenju službenih automobila, kontrolišu izlasci službenika sa posla u toku radnog vremena, proverava se radna disciplina i obaveze. Zatečena su 52 zaposlena u Opštinskoj upravi, zajedno sa šefovima mesnih kancelarija. To nije mnogo, ali u mesnim zajednicama ima 33 zaposlenih, a treba svega 15 – rekao je Vučurević.

Nova vlast je u opštinskoj kasi zatekla i 43 miliona dinara namenskih sredstava, koja su zatečena netaknuta u budžetu. Taj novac trebalo je da bude utrošen još pre dve godine, za transfer-stanicu za reciklažu. Vučurević je najavio da će tražiti da se zahtev preinači i da se radi na formiranju reciklažnog dvorišta, gde opština neće imati nikakvih troškova, za razliku od prvobitne ideje koja bi je, kako tvrdi, koštala 70 miliona.

Projekti zapošljavanja 

U oktobru su opština Žitište i Vlada Vojvodine udružili novac u iznosu od 16,1 milion dinara i privremeno zaposlili 89 građana. Tim povodom organizovano je svečano potpisivanje ugovora između predsednika Opštine Žitište Mitra Vučurevića sa poslodavcima i sada već zaposlenim osobama. Kroz program „Stručna praksa“ zaposleno je 43 ljudi  na period od šest meseci do godinu dana, što je koštalo 7,62 miliona dinara. Za program „Prva Šansa“ izdvojena su sredstva u iznosu od 1.9 miliona dinara i zaposleno devet osoba. Programom „Praktična znanja“ zaposleno je četivoro Žitištanaca, što je plaćeno 884.000 dinara. Za programe „Novo zaposlenje“ i „Samozapošljavanje“ izdvojena su sredstva od po 2,1 miliona dinara, na oba programa zaposleno je po sedam osoba. Za program „Javni radovi“ u trajanju od dva meseca obezbeđena su sredstva od 1.52 miliona, za 19 osoba.

– Praktično su zaposleni skoro svi koji su izrazili želju da učestvuju u ovim programima, s tim da su prednost imala fakultetski obrazovana lica – izjavio je Ranko Đurica, predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje Opštine Žitište.
Nova radna mesta dobro su došla Žitištu koji je u septembru imao 2.220 nezaposlenih građana, što je za 100 više nego u septembru 2012. godine. Prosečna zarada ovde ne prelazi 45.000 dinara, a iako je za godinu dana porasla za oko 16 odsto, još uvek je za trećinu niža od republičkog proseka.

Siromašna banatska opština 

Zitiste Roki

Agroživ, Srbijagas, afere i hapšenja

Posmatrajući budžet za 2013. godinu, koji je letos doživeo i rebalans jasno je da se Žitište ubraja u red siromašnih opština na nivou Vojvodine. Ukupni prihodi za ovu godinu utvrđeni su u iznosu od 712 miliona dinara, što se ubraja u domen socijalnih budžeta. Situacija je još kritičnija ako se uzme u obzir podatak da transferna sredstva koja stižu u opštinsku kasu iz republičkog buyeta iznose više od 290 miliona dinara što je bezmalo trećina novca koji Žitištanci imaju na raspolaganju. Od toga na plate u Skupštini opštine odlazi 7,6 miliona, za predsednika i Opštinsko veće 4,8, a za Opštinsku upravu 39,5 miliona dinara.

Načelnica opštine Žitište Kalina Rajović kaže da je broj zaposlenih u opštinskoj administraciji neznatno smanjen u poslednjih godinu i po. Danas u opštinskoj upravi radi 63 ljudi, što je pet manje nego pre majskih izbora 2012. godine, od čega je 52 zaposleno na neodređeno vreme. Opštinska biblioteka i Kulturno prosvetna zajednica zapošljavaju po 9, a JP Razvoj 39. Poseban problem je JKP Ekos koji, prema rečima socijaliste Dušana Milićeva, odskoro ima oko 80 radnika, što je za trećinu više nego ranije. Inače, u Opštinskoj upravi, u upitniku koji smo im poslali, nisu odgovorili na pitanje o broju zaposlenih u ovom preduzeću uz napomenu „da nemaju te podatke“

– JKP Ekos je ranije imao manje radnika nego u opštinskoj upravi, a sada ih ima skoro 80. Problem je što je Ekos ranije distribuirao i naplaćivao gas u opštini Žitište. U međuvremenu je taj posao preuzeo JP Srbijagas te je naše javno preduzeće ostalo bez većeg dela prihoda, a broj zaposlenih se stalno povećava. – kaže Milićev.

Verovatno je to i jedan od razloga zbog kojeg je ovogodišnjim budžetom JKP Ekos od opštine inkasirao subvencije u vrednosti 17 miliona dinara.

Afera sa JP Razvoj 

Što se JP Razvoj tiče, i u ovom preduzeću je veoma teška situacija. Plate su niske, nedostaju sredstva za rad, a preuzimajući opštinsko kormilo predsednik opštine Mitar Vučurević rekao je da je Razvoj je zatečen u haotičnom stanju i da će morati da pretrpi korenite promene. – Neće se dozvoliti nikakav javašluk, sve mora da se raščisti. Za firmu postoji solidan plan, pre svega kupovine mehanizacije za infrastrukturu i to treba realizovati – kaže Vučurević.

Ovo javno preduzeće bilo je i poprište najveće afere poslednjih godina u Žitištu kada je bivši direktor Jovan Mandić (35) uhapšen zbog sumnje da je proneverio 1,4 miliona dinara. Njega je policija, zajedno sa direktorom privrednog društva Borovica transport Draganom Janićijevićem i građevinskim inženjerom Miodragom Delićem, osumnjičila za zaključivanje dva ugovora po osnovu kojih je, za potrebe JP Razvoj, Vojvodina put trebalo da obavi sanaciju i rehabilitaciju saobraćajnica u opštini Žitište i ulica u mesnim zajednicama te opštine. Ugovorena vrednost radova iznosila je oko 355 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Vojvodina put je, nakon toga, ugovoreni posao preneo na podizvođača Borovica transport. Vojvodina put je od Fonda naplatila oko 230 miliona dinara. Proverom je, međutim, utvrđeno da su fakturisani i radovi koji nisu izvedeni u ukupnom iznosu od oko 161 milion dinara. Ovaj slučaj još uvek čeka sudski epilog.

Nek je živ Agroživ 

U ekonomskom smislu, Žitište počiva na dve grane: poljoprivredom se bavi oko 24 odsto stanovništva, dok u Agroživu, fabrici za uzgoj i preradu pilića koja je do 2010. godine bila u Pančevu, a nakon propasti prebačena u Žitište gde se nalazila klanica, radi više od 1.500 ljudi,a preko 4.000 Žitištanaca direktno živi od njega. Ova kompanija je žila-kucavica opštine, a njime gazduje JP Srbijagas, odnosno kadrovi SPS. Ovaj nekadašnji živinarski gigant danas prolazi kroz težak period, a nakon poslednjih izbora poslužio je i za veći broj stranačkih zapošljavanja, iako je i pre toga imao viška zaposlenih i neizvesnu poslovnu budućnost. Žitištanska politička scena se prvenstveno lomi na pitanju Agroživa, pa na njemu već duže vreme počiva sukob između naprednjaka i socijalista, a ranije između demokrata i socijalista.

Poslednji u nizu međustranačkih sukoba desio se između novog predsednika opštine Vučurevića i direktora Agroživa Predraga Amižića (SPS). Vučurević je Amižića, naime, optužio da je „večiti direktor“ i krivac za loše poslovne rezultate kompanije.

Poslednja informacija o ovom gigantu jeste da rukovodstvo predvođeno generalnim direktorom Amižićem pregovara sa izvesnom italijanskom kompanijom o strateškom partnerstvu. Pregovori su blizu potpisivanja, ali u Agroživu još uvek ne žele da otkriju detalje. Činjenica je da ovu firmu čeka restrukturiranje te da će deo radnika u bliskoj budućnposti ostati bez posla, ali se u Žitištu nadaju da će ipak opstati jer i dalje zapošljava najviše njihovih sugrađana.

Bez inovacija u poljoprivredi 

zitiste

Siromašna banatska opština

Opština Žitište nema plan za razvoj poljoprivrede, a iz budžeta se okvirno za ovu oblast izdvaja ukupno oko 20 odsto budžeta opštine, ako je suditi prema podacima koje smo dobili iz opštinske uprave. Naime, ove godine je iz Fonda za razvoj poljoprivrede izdvojeno 40 miliona dinara. Poljoprivrednici u Žitištu najpoznatiji su po proizvodnji suncokreta, lucerke, žita, pasulja i drugih kultura i pored toga što se ne navodnjava više od pet odsto obradivog zemljišta, pa često nastaju velike štete od podzemnih voda ili suša. I pored toga, opština nema inovativnih planova za razvoj poljoprivrede, a često trpi milionske štete od suše, kao što je to bio slučaj u 2012. godini.

Među najvećim komunalnim problemima ovde je danas nepostojanje kanalizacije. U opštini kažu da je to njihova rak-rana. Godinama vlasti obećavaju rešavanje tog problema, ali do danas se nije daleko odmaklo. Trenutno je u izgradnji kolektor otpadnih voda, ali još nema najava kada će kanalizacija početi da radi. U Žitištu i okolini lagano se dovršava i vodovodna mreža, sve manje se koriste arterski bunari u domaćinstvima. U opštini kažu da je potrebno rekonstruisati vodovode u pojedinim selima, kao i deo putne mreže. Za te poslove tek treba da se izradi projektna dokumentacija.

Žitište 12 odsto svog budžeta troši na obrazovanje. Od toga polovina odlazi na obrazovanje i usavršavanja, a druga polovina na stalne troškove, račune i slično. Predškolska ustanova ima odeljenja u 11 naseljenih mesta opštine, a trenutno je pohađa blizu 250 dece. Tu su i tri osnovne škole, u kojima se nastava pohađa na srpskom, mađarskom i rumunskom jeziku. Broj učenika sada iznosi 1.400, ali, kako kažu u opštini, svake godine se smanjuje. Boravak u zabavištima se plaća. Za prevoz učenika i studenata opredeljuje se više od 29 miliona dinara, a iskorištenost tog fonda je oko 50 odsto.

Opština Žitište ima internetsku prezentaciju na adresi www.zitiste.com, a građanima su u svako doba na raspolaganju najvažnije usluge i informacije o sredini u kojoj žive. Preko usluge “Virtuelni matičar” moguće je elektronskim putem naručiti osnovna dokumenta koja stižu na kućnu adresu i plaćaju se pouzećem. “Sistem 48”, funkcioniše na sajtu, a informacija o prijavljenom problemu i statusu njegovog rešavanja ističe se na sajt u roku od 48 sati. Žitištani na sajtu mogu uživo da prate sednice Skupštine opštine, a kasnije i da vide snimke. Omogućen je i uvid u birački spisak, službeni list, završni račun… Pored toga, na sajtu je moguće uputiti pitanje predsedniku opštine, predstaviti problem inspekcijskim službama ili bilo kom organu uprave.

Opština iz budžeta izdvaja i novac za socijalni program. Ove godine je dnevni boravak za stara lica opština opredelila 3,2 miliona dinara. Pomoć i nega u kući koštale su 4,3 miliona, a pomoć i nega dece sa smetnjama u razvoju 2,2 miliona dinara.

Petar Klaić 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga