Žiri nije dodelio nagradu Sterijinog pozorja, publika nagradila Na Drini ćupriju

Da li su motivi žirija bili umetnički ili politički?

03. juna 2017

Žiri 62. Sterijinog pozorja nije nagradio ni jednu predstavu na festivalu, već je jednoglasno odlučio da dodeli samo dve nagrade, i to “svim učesnicima” i Specijalnu Sterijinu nagradu “publici” Pozorja.

“Danas, sagledavajući ambicije, talenat, napore, vidjene domete i okolnosti u kojima stvaraju učesnici takmičarskog programa, u vremenu nenaklonjenom pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te posebno u složenim i teškim uslovima u kojima Sterijino pozorje nekako opstojava, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama, žiri jednoglasno odlučuje da dodeli dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja”, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri su činili Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski, Predrag Miki Manojlović, a u takmičarskoj konkurenciji bilo je ukupno devet predstava.

“Selekcija predstava koje su konkurisale za nagrade obavljena je odgovorno i na ovogodišnjem Pozorju videli smo rezultate prošlogodišnjeg pozorišnog stvaralaštva na osnovama domaćeg teksta”, navodi se u saopštenju žirija.

S druge strane, žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Okruglog stola kritike 62. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu dodeli ostvarenju “Na Drini ćuprija”, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Ista predstava dobila je i Nagradu publike 62. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu, sa prosečnom ocenom 4,76 na skali do pet, a ista predstava je dobila i nagradu novosadsko “Dnevnika”.

Takmičile su se i predstave „Ožalošćena porodica“ u režiji Igora Vuka Torbice, „Ruža uvela“ u režiji Milana Neškovića, „Elektra“ u režiji Ive Milošević, kao i „Hipnoza jedne ljubavi“ po tekstu i režiji Duška Kovačevića.

U selekciji su bile i predstave „Moje dete“ Stojana Srdića i Ane DJordjević, „Novo doba“ u režiji Dina Mustafića, „Deca radosti“ u režiji Snežane Trišić i „Maestro“, koju je režirao Milan Nešković.

U netakmičarskoj selekciji „Krugovi“ igrale su se predstave dramskih autora iz zemalja regiona.

Večeras će u čast nagrađenih biti odigrana predstava „Kako je dobro videti te opet“ Olge Dimitrijević.

Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić”, koju dodeljuje poseban žiri, dodeljena je teatrologu i kritičaru Ivanu Medenici za tekst “Ubojita značenja”, o predstavi “Rodoljupci”, Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Andraša Urbana, koja je objavljena u beogradskom NIN-u.

Ivan Medenica je dobio i Sterijinu nagradu za teatrologiju “Jovan Hristić” za knjigu “Tragedija inicijacije ili Nepostojani princ”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga