- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ziloti i ove godine uče decu da ratuju

Članovi nepriznate Srpske istinski pravoslavne crkve (SIPC), poznatiji kao ziloti, i ove godine žele da organizuju kamp u kojem bi decu učili da rukuju oružjem, iako je ovaj događaj naišao na ogromno negodovanje javnosti i najave istrage organa policije.

Poziv je objavljen na sajtu Svetolazarevog omladinskog kampa i trebalo bi da bude održan u avgustu. Isti ovaj kamp je prošle godine bio u centru pažnje javnosti nakon što je objavljen snimak dece, od kojih su neka bila mlađa od 10 godina, kako pucaju iz replika ruskog kalašnjikova.

Tada je prvi čovek ove nepriznate crkve Nemanja Stanković, odnosno kako sam sebe zove – episkop Akakije, rekao za B92 da deca u kampu koriste replike oružja.

„Ja ću vam reći da od tih 10 dana i svih mogućih aktivnosti od igre i zabave, sportskih aktivnosti, planinarenja… streljaštvo je bilo samo jedan dan tokom celog kampa. I mislim da je cela ta priča oko oružja u kampu i zloupotreba dece u vezi sa tim apsolutno preuveličana“, naveo je tada Akakije. Episkop Akakije dodaje i da se u kampu deca kroz veronauku uče istoriji srpskog naroda.

Psiholozi i predstavnici Srpske pravoslavne crkve su tada istakli da je takozvana Srpska istinski pravoslavna crkva (SIPC) „sekta koja zloupotrebljava decu“ i da bi država morala da je zabrani.

„Krajnje je bizarno da ta organizacija okuplja decu na hrišćanskim principima, a oblači ih u uniforme i daje im oružje. Šta će detetu oružje? Deca su žrtve, a ne učesnici rata. Ako već hoće da uče decu da pucaju, onda bi trebalo da budu streljačko udruženje. Ali osnovno je pitanje da li roditelji znaju gde su poslali svoju decu jer su oni najodgovorniji“, rekao je je tada za Blic Žarko Korać, psiholog.

Podsetimo da je i Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) takođe tražila da se ispita ovaj slučaj. AFANS je naveo da se deca na kampu deset dana u pećinama i šatorima igraju raznih srednjevekovnih rituala uz simulacijju ratovanja sa sve „kalašnjikovima“, noževima i sekirama.

„Da li roditelji koji svoju decu predaju u ruke verskim fanaticima znaju šta tačno rade?“, negodovali su oni.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!