Žilnik: Steže se omča oko Tera filma

Tera film zbog dva kontradiktorna sudska postupka uskoro više neće postojati

15. sep 2016

Direktor Tera filma Želimir Žilnik izjavio je danas da zbog dva kontradiktorna sudska postupka ta kinematografska kuća iz Novog Sada uskoro više neće postojati a veliko kulturno bogatstvo Vojvodine će biti izgubljeno.

Jedan proces je pokrenula Republička direkcija za imovinu, kako bi dokazala da je Tera film sto odsto u vlasništvu države, a drugi Agencija za rešavanje sporova u postupku privatizacije, koja tvrdi da ta filmska kuća nije u državnom vlasništvu.

Po navodima Agencije za rešavanje sporova u postupku privatizacije, Tera film je akcionarsko društvo sa punom materijalnom odgovornošću, koje je krivo što je „neogdovorno zakasnilo“ da sprovede privatizaciju do kraja 2015.

Kako je Žilnik objasnio, u prvom postupku je presudom Privrednog suda u Novom Sadu od 22. avgusta 2016. odbijen zahtev Republičke direkcije za imovinu da kapital i sredstva Tera filma budu proglašeni državnom svojinom.

On je dodao da je Državni pravobranilac žalio na ovu presudu, pa se čeka konačna odluka Apelacionog privrednog suda.

Žilnik tvrdi da je kuća u kojoj se danas nalazi Tera film kupljena sredstvima te firme sedamdesetih godina prošlog veka kada je ona poslovala sa velikim uspehom.

„Postoje dokumenti koji govore o tome da je kuća kupljena, ne državnim novcem, već novcem koji je zarađen od filmske produkcije te 1971. i 1972. godine“, kaže poznati reditelj.

On je rekao i da su filmski radnici tu kuću platili „dva puta do punog iznosa“ i da je „sledeći potez bio da je Agencija za privatizaciju krenula u normalan postupak privatizacije, koju je zaustavila pokrajinska vlast“.

Drugi postupak, koji je inicirala Agencija za rešavanje sporova u postupku prvatizacije, vodi se takođe pred Privrednim sudom u Novom Sadu, a u njemu se traži pokretanje stečaja Tera filma, zbog nezavršene privatizacije do kraja 2015. godine.

„Omča oko vrata Tera filma se sve više steže. Mi ovde više nećemo imati konferencije za štampu, niti će se snimati filmovi. Stečaj će najverovatnije biti proglašen u Privrednom sudu u Novom Sadu 28. septembra“, rekao je Žilnik.

Time je stvoren apsurd da jedna državna agencija godinama pokušava da dokaze da Tera film pripada državi, a druga tvrdi da je reč o privatnom akcionarskom društvu koje je „neodgovorno poslovalo“, zbog čega se i pokreće stečaj.

Šefica računovodstva Tera filma Jasnima Protić rekla je da se stečaj ne može proglasiti nad firmama koje su državne i finansiraju se iz državnog budžeta.

„Ako prvi postupak koji se vodi pokaže da smo državna firma, onda zakon o stečaju kaže da ne može da bude stečaja i da sudbinu može da reši jedino Vlada Srbije“, kazala je Protić i dodala da je sudija za stečaj rekao da postupak vodi i dalje, jer za sada nema dokaza o vlasništvu.

Ove godine navršeno je 30 godina postojanja produkcijske kuće Tera film koja je osnovana 1986. odlukom teritorijalne jedinice, kao radna organizacija za proizvodnju filmova.

Proizvela je više destina dugomeražnih i kratkometražnih filmova, a mnoge od njih u koprodukciji sa predstavnicima filmske industrije iz Francuske, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke, Turske, Bosne i Hercegovine.

Među istaknutim naslovima ove kuće su filmovi „Granica“, „Kako se kalio čelik“, „Tito i ja“ i „Kud plovi ovaj brod“.

Filmovi su osvajali veliki broj nagrada, bili su dobro distribuirani u celom svetu, a neki su učestvovali i na 50 na festivala u zemlji i inostransvtvu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga