Žilnik, Markovina i Minja Bogavac o antifašizmu na FB kanalu NDNV-a

Tema emisije je “Antifašizam na respiratoru”

13. maj 2020

Reditelj Želimir Žilnik, istoričar Dragan Markovina i dramaturškinja Milena Minja Bogavac sutra će govoriti o pojavama fašizma i antifašizma u Fejsbuk emisiji koju će u 12 sati emitovati Nezavisno društvo novinara Vojvodine, saopštilo je danas to udruženje.

Tema emisije je “Antifašizam na respiratoru”, a posvećena je Danu pobede i Danu Evrope, koji su obeleženi u – kako se ocenjuje – atmosferi poništavanja antifašističkih vrednosti, istorijskog revizionizma, veličanja ratnih zločinaca i bujanja neofašističkih ideologija u Srbiji, ali i jačanja desničarskih i suverenističkih snaga u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

“Zašto je antifašizam u Srbiji danas na marginama, zašto se ne podrazumeva ako je Srbija – kako se zvanično tvrdi – 1945. bila na pobedničkoj strani? Kakav je odnos prema antifašističkoj tradiciji u postjugoslovenskim zemljama?”, enka su od pitanja o kojima će se govoriti u emisiji koju će voditi novinar Dragan Gmizić.

“U Srbiji uprkos zvaničnoj proevropskoj politici, političke elite, a posebno aktuelna vlast, demonstriraju zapravo antievopske vrednosti, istorijski revizionizam, političku netrpeljivost… Javni dijalog ne postoji, svi koji drugačije misle su neprijatelji, kritičari vlasti otvoreno se javno etiketiraju kao izdajnici, u režimskim medijima promoviše se jezik mržnje, gradi se kult vođe… Da li su to odlike fašizma?”, pita se NDNV u najavi emisije.

Emisije će se emitovati na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila povodom privođenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga