- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zijad Bećirović: Talas promena u Makedoniji zahvatiće i Srbiju

Talas promena započet u Makedoniji neizbežno će zahvatiti Srbiju i region i zbog toga su Zoran Zaev i nova Vlada Republike Makedonije “pretnja” nacionalnoj bezbednosti Srbije, jer je Vučićev režim najsličniji režimu Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE. Sve to režim u Beogradu ne radi bez podrške u koju je uključena najmanje jedna važna zemlja, kaže za Danas Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz LJubljane, upitan da pojasni nedavnu izjavu o tome da je, osim BiH, i Makedonija ciljana meta od strane Aleksandra Vučića, koji, kako tvrdi, priprema veliki udar na Makedoniju i premijera Zorana Zaeva.

Tokom prošlonedeljne prve zvanične posete Zaeva Srbiji, javnost je ostala uskraćena za odgovore šta se tačno dogodilo i na koji način je rešen problem između vlasti u Srbiji i Makedoniji, nastao proletos, a tokom tranzicije vlasti u Makedoniji. Podsetimo, prilikom izbora predsednika makedonskog parlamenta Talata Džaferija, pristalice VMRO – DPMNE Nikole Gruevskog su upale u tu instituciju, izazvale nasilje, a epilog je bio više od stotinu povređenih, među kojima i sam Zoran Zaev. Te večeri u zgradi makedonskog Sobranja bio je i Goran Živaljević, oficir za vezu srpske Bezbednosno-informativne agencije, čija uloga nije u potpunosti rasvetljenja, što je iniciralo pogoršanje makedonsko-srpskih odnosa. Vučić je u kampanji za predsednika Srbije, a i posle toga, u izrazito negativnom kontekstu predstavljao političke promene u Makedoniji, nazivajući ih “makedonskim scenarijom”.

– Nakon što je režim Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE na nedavnim lokalnim izborima definitivno potučen do kraja, sledi demontaža režima, koja će razotkriti mnogobrojne povezanosti režima Gruevskog sa Vučićevim režimom. Gde i preko koga je nestalo najmanje pet milijardi evra. Mnogo toga upućuje da je deo izvlačenja odnosno transfera novca išao i preko Beograda odnosno preko ljudi iz Vučićevog režima. Pobeda koalicije oko SDSM i izbor Zorana Zaeva za premijera Makedonije pomrsili su planove režima. Rasturanjem dve multietničke države, BiH i Makedonije, računaju da bi došlo do geopolitičkih promena u regionu i stvaranja novih granica i time priča o ulasku u NATO postala bi bespredmetna – ističe sagovornik našeg lista.

Dodik u Makedoniji

Čak je Vučićev režim poslednji dan kampanje za lokalne izbore u Makedoniji poslao i Milorada Dodika u opštinu Staro Nagoričane, gde živi srpska zajednica, da podrži Srbe i da ta opština postane mesto okupljanja Srba iz Republike Srpske i Srbije i da će Republika Srpska finansijski pomoći opštinu Staro Nagoričane. Sve se to dešavalo 13.oktobra 2017 i kandidatkinja Elena Jaćimović u toj opštini koju je Dodik podržavao je izgubila. Slično je rađeno u podršci Slobodarskoj partiji Austrije i manipulisanjem Srbima, koji su državljani Austrije. Tako rade u celom regionu – zaključuje Zijad Bećirović za Danas.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!