Žigmanov: Šešelj šteti odnosima Srbije i Hrvatske

"Najava mitinga SRS u Hrtkovcima u funkciju ponovnog činjenja zločina"

18. apr 2018

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov oštro je danas osudio incident koji se dogodio između predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i delegacije Hrvatske koja je bila u poseti Narodnoj skupštini Srbije i ocenio da će događaj štetiti odnosima dve zemlje.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj ranije danas je gazio hrvatsku zastavu ispred srpskog parlamenta i psovao hrvatsku delegaciju.

„Za žaljenje je što se jedan dobar i potencijalno plodonosan susret na ovaj način morao prekinuti i sigurno je da će on ostaviti posledice kada su u pitanju Hrvatsko-Srpski odnosi, barem na jedno kraće razdoblje“, rekao je Žigmanov agenciji Beta.

Prema negovim rečima, na vlastima Srbije je da sankcioniše adekvatno one koji su incident skrivili, i koji su odgovorni za ovu vrstu „nesvakidašnjeg slučaja u diplomatskim odnosima i posetama na najvišem nivou između dve države“.

Žigmanov je ocenio da je bilo za očekivati da će ova poseta biti „susret visokog rizika“, obzirom na dešavanja u proteklom periodu.

„Bilo je za očekivati da će doći do nekih poruka koje bi bile usmerene protiv ovog važnog susreta i to se na žalost obistinilo“, dodao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, najava SRS da će organizovati miting 6. maja u Hrtkovcima, nagoveštena je tokom jučerašnjih pretnji poslanici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov u Narodnoj skupštini od strane poslanika SRS.

„To je još jedna u nizu provokacija i korak koji na najgori mogući način žrtve tih događaja stavlja u funkciju ponovnog činjenja zločina„, rekao je Žigmanov.

On je ocenio da je država Srbija trebalo da reaguje čim je došlo do naznaka i pretnji „da će zločini biti intenzivirani“.

Dodao je da kao deo srpskog dela izaslanstva nije bio prisutan u parlamentu kada se incident sa delegacijom Hrvatske dogodio, a u međuvremenu je ta poseta i prekinuta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga