Žigmanov: Saradnje između Srbije i Hrvatske gotovo da i nema

Sastanak srpsko-mađarske međuvladine komisije tempiran da donese korist vladajućim partijama, za Hrvate niko ne mari

05. apr 2016

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas da već više od pola godine gotovo da i nema saradnje između Srbije i Hrvatske, a da predstavnici dveju država komuniciraju putem medija.

„Između predstavnika Srbije i Hrvatske u poslednje vreme nema institucionalnog dijaloga, komuniciraju preko medija, iznose oprečna stajališta, i ta vrsta stanja samo donosi napetosti i stvara velike nesporazume“, rekao je Žigmanov novinarima u prostorijama stranke u Subotici.

On je kazao da želi da veruje da je situacija takva delom zbog toga što su u Srbiji u toku predizborne aktivnosti, ali da je sa druge strane moguće da odnosima smeta i oslobađajuća presuda Haškog suda u slučaju Vojislava Šešelja.

„Ovakva odluka stvorila je i jednu vrstu žarišne tačke između dveju država, jer je tumačena na dijametralno različite načine“, rekao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, jučerašnji sastanak Međuvladine komisije Srbije i Mađarske za manjinska pitanja tempiran je da bude sada i da beneficije od toga imaju stranke koje su na vlasti u Srbiji i u Mađarskoj.

„Srpsko-hrvatski odnosi su mnogo složeniji od srpsko-mađarskih odnosa i verovatno će trebati 70 godina, iako se nadamo da neće, da bi se uspostavila ta saradnja koja postoji u srpsko-mađarskim odnosima“, kazao je Žigmanov.

On je dodao i da „premijer ne zna ili se pravi nevešt da je pitanje udžbenika rešeno, jer i sada u subotičkoj gimnaziji tri generacije učenika završavaju školovanje bez ijednog udžbenika na hrvatskom jeziku“.

„To ne samo da je nedopustivo za jednu zemlju koja sebe smatra demokratskom, nego je razočaravajuće jer je u pitanju diskriminacija pripadnika jedne zajednice koja živi u njoj“, rekao je Žigmanov.

On je kazao i da postoje određene specifičnosti i problemi kada je u pitanju položaj srpske zajednice u Hrvatskoj, ali da to ne znači da pripadnici hrvatske zajednice, kao lojalni građani Srbije, trebaju biti zakinuti za nešto zbog toga što „neka druga zajednica u nekoj drugoj državi ima određenu vrstu problema“.

Žigmanov je kazao da DSHV na svim nivoima na izbore izlazi u koaliciji sa Demokratskom strankom (DS) i da u kampanji želi da propagira razvoj manjinske infrastrukture i integraciju hrvatske zajednice u srpsko društvo, kao i njihovu zastupljenost u svim telima državne uprave.

„Mi smo predizbornu koaliciju stvorili sa onima koji su nas pozvali i sa kojima imamo približno ista vrednosna načela, kompatibilne programe i čija iskustva u dosadašnjoj saradnji možemo oceniti pozitivno, dok sa drugim strankama koje su danas na političkom tržištu u Srbiji takva sardnja nije ni postojala, pa ni elemetarna komunikacija kada je u pitanju međustranački nivo saradnje“, rekao je Žigmanov.

DSHV izlazi na izbore u koaliciji okupljenoj oko Demokratske stranke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga