Žigmanov: Presudom Šešelju, pravda za hrvatske žrtve delimično zadovoljena

“Iza tih zločina su stajale državne strukture, kazniti i ostale vinovnike"

11. apr 2018

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozdravio je danas presudu Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu, kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora i pozvao da budu kažnjeni i drugi vinovnici etničkog čišćenja Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih godina prošlog veka.

“Deo pravde je zadovoljen a žrtve su dobile delimičnu satisfakciju. Za očekivati je da će ova presuda izneta od strane međunarodne pravosudne instance osnažiti politike suočavanja s prošlošću u region”, rekao je Žigmanov za Autonomiju.

Prema njegovim rečima, presudom Šešelju potvrđeno je ono što su predstavnici hrvatske zajednice, žrtava i nevladinih orgqanizacija tvrdili, a to je da je bilo zločina u Vojvodini nad Hrvatima, iako je reč o teritoriji na kojoj nije bilo rata i čiji građani hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost države.

“Iza tih zločina su stajale državne strukture i paravojne i policijske snage, koje su podsticale progon i vršile nasilje, čija su posledica bili proterivanje i ubistva Hrvata u Vojvodini”, kazao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, u tom periodu ubijeno je 25 Hrvata a 35.000 je proterano iz Vojvodine, najviše iz Srema.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga