Žigmanov: Nova Strategija EU – poruka Srbiji da reši probleme manjina

"Skoro dve decenije ne postoji politička volja da se hrvatskoj manjini osiguraju sva prava"

08. feb 2018

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozdravio je danas usvajanje nove Strategije EU o Zapadnom Balkanu i ocenio da je iz Strategije jasno da će Srbija morati dosledno da reši sve probleme u vezi sa pravima nacionalnih manjina pa tako i sva otvorena pitanja kada je u pitanju hrvatska nacionalna manjina.

“Ovo je za hrvatsku zajednicu bitno jer će se na taj način rešiti ozbiljni problemi s kojima se suočava, kao što su isključivanje Hrvata u Srbiji iz procesa donošenja odluka, te neadekvatna integracija hrvatske manjine u srbijansko društvo”, naveo je Žigmanov u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, skoro dve decenije ne postoji politička volja da se hrvatskoj manjini osigura institut garantovanih mandata u predstavničkim telima na svim nivoima vlasti u Srbiji, “kao što je to uradila Hrvatska spram srpske manjine”.

“Takođe, pitanja suočavanja s prošlošću te tranziciona pravda i procesuiranje zločina nad vojvođanskim Hrvatima, kao i obeležavanje mesta njihova stradanja i dalje ostaju otvorena. Dužnost nam je da podsetimo kako sve navedeno spada u grupu nerešenih pitanja između matične nam i domicilne države, te predstavlja prepreku u nastavku regionalne saradnje, koju zajedničkim delovanjem treba da uklonimo”, naveo je Žigmanov.

Izrazio je uverenje da će zatvaranjem pregovaračkog poglavlja 23, Hrvati u Srbiji “sistematično i pravično urediti i vlastiti položaj kao nacionalne manjine integrisane u društvo”.

Žigmanov je dodao da su u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske učinjeni i značajni pomaci, pre svega kada je u pitanju privredna saradnja

On je ocenio da nova Strategija Evropske unije o Zapadnom Balkanu predstavlja važan dokument koji “istinski svedoči” o posvećenosti EU ovom delu jugoistočne Evrope i ruši predstave o “zamoru proširenja” i navodnoj nespremnosti EU da primi nove članice.

Žigmanov je pozdravio reakciju premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je pružio podršku budućim članicama, uključujući i Srbiju, kao i činjenicu da su svi hrvatski evroparlamentarci dali snažnu podršku usvajanju Strategije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga