- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Žigmanov: Institucije Hrvata iz Vojvodine i Srba iz Hrvatske uspešno sarađuju

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je da institucije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji sarađuju kontinuirano i uspešno sa institucijama Srba u Hrvatskoj i ocenio da mediji tome ne pridaju dovoljno pažnje.

Žigmanov je prisustvovao Božićnom prijemu koje je Srpsko narodno veće (SNV) organizovalo u Zagrebu 6. januara.

On je u saopštenju za javnost naveo da je njegovo prisustvo na tom prijemu posledica višegodišnje kontinuirane saradnje između predstavnika najvažnijih institucija hrvatske zajednice u Srbiji i institucija Srba u Hrvatskoj.

“O tome se vrlo malo zna, a to je jako važno za ukupne hrvatsko-srpske odnose”, kazao je Žigmanov i saradnju ocenio kao “više nego vrednu i pozitivnu”.

“O toj saradnji se, kao deo širih medijskih politika prećutkivanja aktivnosti Hrvata u Vojvodini, veoma malo govori u srbijanskoj javnosti, što doprnosi ukupnim negativnim predstavama o političkom delovanju Hrvata u Srbiji”, ocenio je Žigmanov.

Naveo je da je na marginama prijema u Zagrebu razgovarao s domaćinom, predsednikom SNV-a Miloradom Pupovcem i njegovim saradnicima o budućoj saradnji između dvaju manjinskih zajednica, zatim s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Burić Pejčinović, ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, kao i sa ambasadorkom Srbije u Hrvatskoj Mirom Nikolić i generalnim konzulom u Rijeci Goranom Petrovićem.

Tomislav Žigmanov je i poslanik u Skupštini Srbije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!