Žigmanov: Hrvatska zajednica u društvu i dalje stigmatizovana

„Posebno je zabrinjavajuće da se više od decenije ne implementira sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina sa Hrvatskom"

25. nov 2016

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, izjavio je danas u Subotici da je hrvatska zajednica još uvek u društvu “stigmatizovana” i prema njoj i dalje postoje “snažne negativne predstave i politike”.

„Za Hrvate u Srbiji posebno su važni delovi izveštaja koji se odnose na ljudska i manjinska prava, neophodnost integrisanja nacionalnih manjina u društveni i politički život Srbije, jer smo još uvek zajednica koja je u društvu stigmatizovana i prema kojoj i dalje postoje snažne negativne predstave i politike”, ocenio je Žigmanov u pisanoj izjavi.

Žigmanov je naveo da, kada je reč o bilateralnoj saradnji, takođe postoji zabrinutost, jer se u izveštaju o napretku Srbije spominje da pojedini međudržavni sporazumi i dalje čekaju da budu implementirani i izrazio nadu da će se odnosi između dve države kretati pozitivnim putem i da će vlasti u Srbiji implementirati navedene preuzete obaveze.

„Posebno je zabrinjavajuće da se više od decenije ne implementira sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina sa Hrvatskom, čija se jedna od ključnih odredbi odnosi i na osiguravanje političke zastupljenosti Hrvata u Srbiji u predstavničkim i izvršnim telima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, kao i njihovo učešće u procesima donošenja odluka”, naveo je Žigmanov.

Dodao je da ne treba zaboraviti da su Hrvati u Srbiji zajednica čija je matična domovina članica Evropske unije i da saradnja i aktivan dijalog državnih sa manjinskim institucijama i organizacijama u pogledu integracije Hrvata u srpsko društvo može biti od ključne pomoći Srbiji na njenom putu ka EU.

On je pozdravio sve pozitivne korake koje Srbija čini u procesu evropskih integracija i dodao da članstvo u EU mora i dalje biti temeljni politički cilj na kojem Srbija treba da gradi svoju budućnost.

SNS u Subotici odbacio optužbe o pretnjama Hrvatima u Vojvodini

Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Subotici Bogdan Laban odbacio je danas optužbe predsednika Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislava Žigmanova o pretnjama odbornika SNS Hrvatima u Vojvodini i naveo da je to „najobičnija neistina“.

Laban je u otvorenom pismu Žigmanovu naveo da se na sednici Skupštine grada Subotice u četvrtak  nije desio „nemio događaj“ u kojem je, kako je juče naveo Žigmanov, bio izložen napadima odbornika SNS i dodao da o tome nedvosmisleno svedoči tonski zapis sa skupštinske sednice.

„Na jučerašnjoj skupštinskoj sednici vi ste, gospodine, na nedopustiv način kao i svaki put do sada, zlupotrebili skupštinsku govornicu i u vašem već prepoznatljivom maniru dozvolili sebi pravo da sve što se ne poklapa sa vašim stavovima, bude okarakterisano, sa Vaše strane, kao ’nacionalističko’ i kao ‘pokušaj ugrožavanja Hrvata’“, naveo je predsednik SNS u Subotici.

Bogdan Laban je naveo u pismu da Žigmanova nije zadovoljilo to što je u pismu izneo gomilu najobičnijih neistina, već ih je proglasio pretnjama „kakve Hrvati u Vojvodini davno nisu doživeli“.

„Kada je u pitanju vaše pominjanje Srba u Hrvatskoj, zašto ne podsetiti, da vaša matica i dalje nije primenila svoju međunarodnu obavezu da obezbedi srpskoj nacionalnoj manjini da slobodno, u službenoj upotrebi, koristi svoje pismo, ćirilicu, kao što to imaju pravo Hrvati na celoj teritoriji AP Vojvodine? Treba livVas podsetiti da je pre samo 26 godina na teritoriji današnje Hrvatske broj Srba bio toliki da su činili 24 odsto od ukupnog broja stanovnika, a da ih je danas svega četiri odsto“, poručio je Laban.

On je naveo i da pripadnici hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji sa svega nekoliko đaka mogu da otvore odeljenje na svom maternjem jeziku, da se iz gradskog budžeta izdvajaju milionske svote novca kako bi se obezbedili vanlinijski autobusi koji od kuće do škole prevoze učenike koji se školuju na hrvatskom jeziku i dodao da Srbija nikom nije negirala pravo na slobodno nacionalno određivanje kao što Žigmanov “negira to pravo Bunjevcima”.

„Povišenog tona, iznesenih pretnji i nasrtaja na slobodu govora od strane članova SNS-a na skupštinskoj sednici nije bilo, i to i vi znate, kao i javnost Subotice. Rešavanje zajedničkih problema i napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima traži političare koji su istinski tome posvećeni, na razini koja ne prepoznaje licemerje i frustracije“, naveo je Laban.

On je dodao i da SNS neće dozvoliti da je ni na koji način optužuju za „program političkog kastratizma“, a da Žigmanova konstatacija da „kadrovska politika koju SNS vodi sliči situaciji za vreme Informbiroa“, je izrečena u istom danu kada se on obratio stranačkom lideru tog istog SNS-a tražeći zaštitu od njega, dovoljno govori o njemu i stepenu njegovog licemerja.

“Imajte sada to dostojanstvo o kojem ste govorili i nemojte sada vaš izborni neuspeh u vašim medijskim nastupima nazivati ’slučajem drastične isključenosti Hrvata iz struktura mjesnih vlasti u Subotici’“, naveo je Laban.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga