Žigmanov: DSHV najoštrije osuđuje brutalan fizički napad na Hrvate

DSHV zahteva da se slučaj brutalnog prebijanja građanina J.B. hitno istraži i da se vinovnici ovog jezivog napada hitno pronađu i kazne

11. jul 2016

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov danas je najoštrije osudio brutalan napad na mladića hrvatske nacionalnosti iz Sonte, koji se dogodio sinoć na apatinskim Ribarskim večerima i dodao da „to očito pokazuje da u srpskom društvu i dalje postoji netrepeljivost i negativne pretpostavke kada je u pitanju hrvatska zajednica“.

„Napad na nedužnoga mladića hrvatske nacionalnosti očito pokazuje da u srpskom društvu i dalje postoji raširena netrpeljivost i negativne predstave kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica, što se u poslednje vrijeme zna manifestovati fizičkim nasiljem“, naveo je Žigmanov u saopštenju DSHV-a.

Žigmanov je naveo da je veoma zabrinjavajuće što se za manje od pola godine pojavilo nekoliko slučajeva etnički motivisanih napada čije su žrtve bile osobe hrvatske nacionalnosti, a da je u svim napadima, kao sredstvo, korišćeno fizičko nasilje.

On je dodao da DSHV od nadležnih državnih organa zahteva da se slučaj brutalnog prebijanja građanina J.B. hitno istraži i da se vinovnici ovog jezivog napada hitno pronađu i kazne.

„Nije primereno da jedno društvo koje sebe smatra demokratskim i koje pretendira na članstvo u Evropskoj uniji dopušta i toleriše ovakve slučajeve“, navedeno je u saopštenju.

Žigmanov je podsetio da je hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji, zbog negativnog nasleđa iz 1990-ih, izuzetno ranjiva i da ovakve pretpostavke u poslednje vreme rezultiraju fizičkim nasiljem.

„Veoma je važno da nadležni organi intenziviraju svoju saradnju sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća i narodnim zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, jer se samo na taj način može odgovoriti na ovako teške slučajeve“, naveo je Žigmanov.

On je pripadnike hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji pozvao da ovakve ili slične slučajeve prijave nadležnim organima i da zatraže podršku od Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) i DSHV-a.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga