Žigmanov: Država nije reagovala na ponovljene pretnje Šešelja Hrtkovčanima

"Mi trenutno ne znamo da li uopšte Srbija priznaje presudu koju je Haški tribunal izrekao Šešelju"

06. maja 2018

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata i narodni poslanik Tomislav Žigmanov izjavio je da su današnja dešavanja oko Hrtkovaca i policijska blokada tog vojvođasnkog sela posledica nečinjenja države u odnosu na ponovoljene pretnje lidera Srspke radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja da je spreman da ponovi zločin za koji je oduđen pred Haškim tribunalom.

„MUP je odradio svoj posao, skup nije održan, ali pitanje je zašto nije učinjeno nešto pre da ne bi došlo do ovakve situacije. Bilo je za očekivati da se država Srbija odredi o presudi Haškog tribunala. Mi trenutno ne znamo da li uopšte Srbija tu presudu priznaje i šta misli da preduzme tim povodom“, Rekao je Žigmanov za Autonomiju.

Dodao je da državni organi nisu reagovali ni oko ponavljanja Šešeljevih pretnji Hrtkovčanima, ni oko njegovih pretnji lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku, drugim poslanicima i njemu.

Kao da je postojala neka vrsta dopuštenja da se stvara prostor da se situacija banalizuje, a što je dovelo i do narušavanaj odnosa između Srbije i Hrvatske“, ukazao je Žigmanov.

Upozorio je da je tolerancija prema zločinu ili njegovo poricanje veoma zabrinjavajuće i da šalje opasne poruke.

On je kazao i da u samim Hrtkovcima danas vlada „neuobičajeni mir“, da su ljudi zastrašeni, ali da nije problem u suživotu meštana tog sela, već u tome što se njima nemir i incidenti uvoze sa strane, kao što je to bilo i 1992. godine.

Žigmanov je sa grupom poslanika Demokratske stranke danas pokušao da dođe do Hrtkovaca, ali ih je policijska blokada u tome sprečila i zaustavljeni su na naplatnoj rampi kod Rume.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga