Žigmanov: Država mora reagovati na govor mržnje

Filozof i publicista Tomislav Žigmanov ocenio je da poruke koje u akciji protiv statuta APV ovih dana iznosi Demokrats…

13. nov 2009

Tomislav ŽigmanovFilozof i publicista Tomislav Žigmanov ocenio je da poruke koje u akciji protiv statuta APV ovih dana iznosi Demokratska stranka Srbije predstavljaju “demonstraciju očaja nemoćnih koji ne biraju ni sredstva ni način da u svom protestnom delovanju iznose vrednosni okvir koji nije primeren demokratskim društvima”.
Podsetimo, DSS, nakon subotnjeg performansa s deljenjem jogurta i banana pred Skupštinom APV, organizuje ovih dana proteste po gradovima Vojvodine protiv usvajanja predloženog statuta. U okviru ovih akcija u Pančevu su tako aktivisti DSS-a prekjuče delili letke s porukama da “Statut Vojvodine cepa Srbiju”, a funkcioneri te stranke izjednačili su opasnost od “autonomaštva” s virusom novog gripa. Takođe, onu su građane upozoravali i na to da ubuduće neće moći da dobiju zdravstvenu negu u Beogradu niti će tamo moći da studiraju.
– Nažalost, to čini stranka koje je do juče bila na vlasti, a koja neke elementarne stvari, kao što su procesi regionalizacije i decentralizacije, ne razume. Oni od toga prave manifestaciju nezadovoljstva, ali, po meni, benignu, jer verujem da ipak neće naići na značajniju podršku u vojvođanskoj javnosti – ocenio je Žigmanov u izjavi za naš list.
On kaže da se Vojvođani danas suočavaju s većim problemima, pre svega, egzistencijalne prirode, te da “većina njih statut percipira kao mehanizam koji može biti u funkciji razrešenja njihovih vrlo konkretnih i realnih životnih problema”.
– A ta grupa ljudi koja ovih dana ide od jednog do drugog mesta po Vojvodini, to je već viđeno, i sigurno neće imati nikavu težinu – kaže naš sagovornik.
Žigmanov je uveren i u to da ovi protesti protiv usvajanja vojvođanskog statuta neće u značajnijoj meri ni radikalizovati politički scenu, niti polarizovati javnost u Srbiji i Vojvodini u odnosu na ovo pitanje.
– Čak i ako DSS za ovo dobije podršku i drugih protivnika vojvođanske autnomije kroz polemiku u republičkom parlamentu o statutu APV, ta euforija će trajati nekoliko dana. Niti DSS ima snagu da mobiliše javnost oko ove teme, niti druge stranke sličnih gledišta na Vojvodinu imaju potencijala za tako nešto – smatra Žigmanov.
Međutim, on upozorava i na to da se u ovakvim situacijama, kad se u javnosti plasiraju poruke koje sadrže govor mržnje, moraju oglasiti organi i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava.
– Videćemo li hoće li se povodom takvih poruka izjasniti i pokrajinski i republički ombudsman, ali i sama država. Jer, separatizam je kažnjivo delo, pa bi se, prema tome, morale sankcionisati i neutemeljene optužbe za tako nešto – istakao je Žigmanov.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga