Žigmanov: Da sam ja Vučić, izvinio bih se za štetu u ratu

"To je najmanje što se može očekivati"

11. feb 2018

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je danas da bi predsednik Srbije trebalo da se izvini za štetu u ratu da je na mestu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji dolazi u posetu Zagrebu.

„Mislim da je izvinjenje za određenu vrstu čina, bez obzira kako ga kvalifikovali, za koji se smatra da je nanosio u određenom trenutku štete, najmanje što se može očekivati“, rekao je Žigmanov prikom gostovanja u emisiji “Nedeljom u dva” Hrvatske radio-televizije.

Na pitanje da li misli da je Vučić, koji se nekada zalagao za velikospsku politiku, sada promenio mišljenje, Žigmanov je ocenio da je Vučić “sigurno političar koji je evoluirao, što se vidi iz njegovog angažmana u proteklih nekoliko godina”.

“Da li je on to učinio iz iskrenog uvjerenja, to je pitanje za njega”, kazao je Žigmanov.

Dodao je da je Vučićeva sutrašnja poseta Hrvatskoj “više nego potrebna”, jer je “neodrživo” da dve susedne zemlje ne sarađuju na rešavanju otvorenih problema i da nemaju direktnu komunikaciju na najvišem nivou.

Žigmanov je naveo da Hrvati u Vojvodini, otkako je Vučić postao predsednik Srpske napredne stranke, premijer i predsednik Srbije, nikada nisu imali bilateralni susret s njim.

Govoreći o problemima Hrvata u Srbiji, on je rekao da su “najsiromašniji Hrvati na svetu” oni koji žive u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, Hrvati u Vojvodini su “objekti negativnih politika, građani države u kojoj se puno toga negativnog veže uz Hrvatsku, i objekti prećutkivanja”.

On je rekao da je građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj na obeležavanje Božića došao sam državni vrh, dok Hrvatima u Srbiji na dan njihove zajednice, 15. decembar, nije došao “ni portir neke ustanove”.

“To je ipak na simboličnom planu jedan vrlo negativan gest jer vam država šalje vrlo jasnu poruku da niste dostojni odaziva“, ocenio je Tomislav Žigmanov, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

On je kao “nedopustivo” ocenio mešanje države Srbije u identitetski spor između Hrvata i Bunjevaca.

„Ja sam Bunjevac i Hrvat, slobodan i liberalan“, rekao je Žigmanov.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga