Zgrada Skupštine Novog Sada u razredu F

Specifična potrošnja toplotne energija za grejanje zgrade Skupštine Grada Novog Sada i Osnonve škole “Kokai Imre” u Temerinu u energetskom razredu F

15. nov 2012

Termokamerama obezbeđenim projektom „Doprinos unapređenju energetske efikasnosti javnih objekata na teritoriji Opštine Temerin i Grada Novog Sada“ analizirane su energetske karakteristike zgrade Skupštine Grada Novog Sada i zgrade Osnovne škole „Kokai Imre“ u Temerinu.

Prema postojećem domaćem „Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertfikata o energetskim svojstvima zgrada“ iskazana specifična potrošnja toplotne energije  svrstava ove dve zgrade u neefikasani energetski razred F.

Specifična potrošnja toplotne energije Skupštine Grada kreće se od 133 do 147 kWh/m2 godišnje, a škole „Kokai Imre“ 180 kWh/m2 godišnje, što ove zgrade svrstava u red energetski neefikasnim zgradama s obzirom da je najmanji razred, za upravne i poslovne zgrade kao i za zgrade namenjene obrazovanju i kulturi, razred C, tj. ispod 55 tj. 65 kWh/m2.

Više od 60 miliona dinara godišnje Grad Novi Sad može uštedeti dovođenjem zgrada osnovnih, srednjih škola i domova zdravlja na, po Pravilniku, traženi energetski razred C, ističe prof. dr Jovan Petrović na današnjoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati analize.

Projekat koji je obezbedio dve termokamere, obučio tehničare rukovanja ovom kamerom, i analizirao stanje ove dve zgrade podržan je od strane USAID programa za lokalni održivi razvoj i sufinansijera Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine. Nocilac projekta je Grad Novi Sad, a partneri Opština Temerin i Agencija za energetiku Grada Novog Sada.

Duško Medić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga