Žeželjev most gotov u septembru

Most ipak neće biti pušten u saobraćaj u septembru, jer ima još dosta da se uradi nakon završetka gradnje samog mosta

20. feb 2014

Radovi na izgradnji Žeželjevog mosta trebalo bi da budu gotovi do septembra, ali se još uvek ne zna kada će biti pušten u saobraćaj.

Radovi na montaži prvog čeličnog luka na sremskoj strani novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu privedeni su kraju, a kašnjenja na izgradnji više neće biti, izjavio je danas direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković. „Žeželjev most mora što pre da bude završen sada kada je dinamika gradnje ubrzana. Novac za izgradnju novog mosta je obezbeđen i Fond će, kao i do sada, redovno ispunjavati sve svoje obaveze“, kazao je Malenković prilikom obilaska radova na mostu. On je rekao da se sa izgradnjom mosta kasnilo zbog izvođača radova, iako su sredstva na vreme uplaćivana.

Direktor projekta izgradnje mosta Srećko Ugrica rekao je da će posle završetka montaže luka na sremskoj strani, jarmovi, skele i dizalice biti premeštene na novosadsku stranu, za nastavak montaže drugog luka od 220 metara. Dužina novog Žeželjevog mosta biće 474 metra, a širina 31 metar, dok će ukupna težina čeličnog dela mosta biti oko 11.000 tona.

On je najavio da bi izgradnja stuba i luka sa novosadske strane trebalo da bude gotova u maju, u septembru bi trebalo da Žeželjev most bude „lansiran, ali ne i pušten u saobraćaj jer ostaje još dosta da se uradi nakon toga“. „Ima još dosta radova posle toga, betoniranje ploče, asfaltiranje druma, postavljanje železničke infrastrukture i samih koloseka, pešačka i biciklistička staza, infrastruktura mosta, ima još dosta toga posle samog lansiranja“, objašnjava Ugrica.

Planirano je da most ima dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice i dve pešačko-biciklističke staze. Ukupna ugovorena vrednost svih radova je 46 miliiona evra, a u finansiranju izgradnje Žeželjevog mosta učestvuju Evropska unija, Grad Novi Sad preko Zavoda za izgradnju grada i Vojvodina preko Fonda za kapitalna ulaganja. Dužina novog mosta biće 474 metra, širina 31 metar, dok će ukupna težina čeličnog dela biti oko 11.000 tona. Most će imati dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice i dve pešačko-biciklističke staze.

Investitor projekta je Vlada Srbije, a zastupnik Železnice Srbije iz Beograda. Finansijeri izgradnje su Delegacija EU u Srbiji iz bespovratnih sredstava IPA fonda i Vlada Vojvodine preko Fonda za kapitalna ulaganja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga