Ženskom solidarnošću do pravde i mira

Protest se svakog 11 u mesecu održava od 1996. godine.

10. jun 2016

Udruženje građana ’Žene Srebrenice’ iz Tuzle, organizuje i ovog 11. juna 2016. mirni protest u znak sećanja na julsku tragediju u Srebenici, zahtevajući istinu i pravdu. Protest se svakog 11 u mesecu održava od 1996. godine. Ovog puta u mirnom protestu pridružiće im se aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz raznih delova Srbije.

Od početka agresije na BiH i od početka genocida u Srebrenici – najvećeg zločina počinjenog u naše ime! – članice Mreže su izražavale poštovanje, podršku, solidarnost i saosećanje sa porodicama žrtava. Od početka genocida u Srebrenici protestvovale su na ulicama Beograda i Srbije i svake godine odlazile u Potočare na komemoraciju.

Oko stotinak aktivistkinja Mreže Žena u crnom pratilo je suđenje (decembar 2005. – april 2007.) „škorpionima“, pružajući emotivnu i moralnu pomoć porodicama koje su pratile suđenje.

Članice Mreža Žena u crnom podsećaju: „Da je srpski režim S. Miloševića direktno učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kao i u planiranju, organizovanju i izvršavanju genocida u Srebrenici; da ni nakon smene režima S. Miloševića nije došlo do raskida sa zločinačkom politikom, već je ona nastavljena u negiranju, relativizovanju i minimiziranju odgovornosti za rat i ratne zločine, a nedostatak političke volje za suočavanjem sa zločinačkom politikom režima S. Miloševića doveo je do rasta klerofašističkih tendencija i pokreta; da neke od nedavno izrečenih presuda Haškog tribunala, kao ni presuda Međunarodnog suda pravde ne zadovoljavaju pravdu, a još manje uvažavaju dostojanstvo žrtava.

Međutim, to ne može umanjiti krivicu i odgovornost srpskog režima; to ne sme amnestirati počinioce zločina, niti sme da bude izgovor sadašnjih vlasti da se ne bave pitanjem sopstvene odgovornosti za rat i ratne zločine. Zato ćemo i dalje nastaviti sa pritiscima na nadležne institucije Republike Srbije da ispune obaveza iz presude MSP.

I na kraju ponavljamo: bez suočavanja sa zločinačkom prošlošću u Srbiji ne može se postići pravedan mir ni stabilnost u regionu kao ni moralna obnova vrednosnog sistema“, kaže se u saopštenju Mreže Žena u crnom.

B.O.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga