Ženske organizacije: Hajka na Poverenicu za ravnopravnost

Hajka vodi poreklo iz patrijarhalnog obrasca koji favorizuje moć muškarca, naciju kao najvažniju vrednost, a ujedno dozvoljava netrpeljivost i nasilje prema građanima koji se u njega ne uklapaju

29. jan 2013

Oko 40 organizacija civilnog društva koje se zalažu za zaštitu prava žena osudile su danas medijske napade i peticiju za smenu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić.

U zajedničkom saopštenju za javnost, ove organizacije su ocenile da je „hajka“ protiv Poverenice zapravo „akt autoritarne netrpeljivosti“, s obzirom da su je pokrenuli desno orijentisani zagovarači nacionalističkog diskursa, među kojima muškarci čine 90 odsto potpisnika peticije.

Ženske organizacije podržale su Poverenicu u njenom poslu da zaštiti sve diskriminisane u društvu, odnosno sve one koji imaju manje moći u društvu. „To nije lako u ometajućim okolnostima netolerantne sredine, kakvo je danas društvo u Srbiji“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je zahtev potpisnika peticije „antidemokratski“ i vodi poreklo iz patrijarhalnog obrasca koji favorizuje moć muškarca, naciju kao najvažniju vrednost, a ujedno dozvoljava netrpeljivost i nasilje prema građanima koji se u njega ne uklapaju. „Peticija je, uz medijsku hajku na poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, još jedan od pokušaja da se omete rad i ponište napori da se u Srbiji uspostavi sredina u kojoj su ljudska prava univerzalna i nedeljiva“, navodi se u saopštenju.

Ženske organizacije podržale su Poverenicu i u zastupanju principa nulte tolerancije na nasilje i diskriminaciju u Srbiji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga