Ženska platforma: Suprotstavimo se širenju mržnje prema ženama u medijima

"Ako solidarnost izostane, na mestu na kojem je danas narodna poslanica Marinika Tepić već sutra biće neka od nas"

15. juna 2017

Ženska pratforma za razvoj Srbije najoštrije je osudila seriju medijskih napada na narodnu poslanicu Mariniku Tepić, ocenivši da oni predstavljaju do sada nezabeleženi oblik diskvalifikovanja žena aktivnih u političkom i javnom životu Srbije.

U saopštenju Ženske platforme podseća se više puta reagovala u slučajevima kada su napadane, javno vređane i izlagane medijskom linču žene koje su se usudile da deluju u javnosti – kao novinarke, aktivistkinje ili političarke, ali da ti apeli nisu naišli na adekvatan odgovor.

„Nažalost, dosadašnja reagovanja, javni apeli i ukazivanje na pogubne posledice širenja rodnih stereotipa i diskriminatornog izveštavanja nisu dali očekivane rezultate. Iz dana u dan beležimo sve teže oblike kršenja zakona, novinarskog kodeksa i sve bizarnije primere iskazivanja netrpeljivosti i mržnje prema ženama„, ukazuje se u saopštenju.

Kao povod za reakciju navode tekst u Srpskom telegrafu „Janković i Živković u ratu zbog žene“ i prilog TV Pančevo“Ljubavni dvojac Marinke Tepić“.

U saopštenju se ističe da žene imaju pravo na vlastiti politički stav i političko delovanje, te da samo to delovanje može i treba da bude jedini predmet javne ocene i kritike.

„Još jednom pozivamo urednike/ce i novinar/ke da u svojim medijima razvijaju svest o značaju ravnopravnosti i postanu istinski partneri u izmeni društvenih i kulturnih obrazaca. Ovi obrasci omogućuju umnožavanje stereotipa i predrasuda o ženama koje su večno podređene muškarcima i koje zato u javnom životu biraju put manipulacije i upravljanja iz senke“, navela je ova organizacija.

Ženska platforma pozvala je političarke i žene na javnim funkcijama da pokažu solidarnost sa ženama koje su izložene medijskim i javnim napadima samo zato što su žene.

„Ako solidarnost izostane, na mestu na kojem je danas narodna poslanica Marinika Tepić, već sutra biće neka od nas“, poručuje se u saopštenju.

Ženska platforma za razvoj Srbije okuplja više od 600 potpisnika i potpisnica iz brojnih sektora, čiji cilj je izgradnja održivog društva sa visokim kvalitetom svakodnevnog života.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga