Ženeva: Hiljade ljudi odale počast srebreničkim žrtvama

Hiljade Bosanaca i Hercegovaca, kao i delegacija iz Srebrenice, okupili se pred zgradom UN-a u Ženevi

14. juna 2015

U Ženevi je danas održan skup obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pod sloganom “Da se nikad ne zaboravi“.

Na komemoraciji, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, okupilo se nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca iz svih dijelova Švicarske.

“Ovo je samo jedna od serije događaja. Širom Švajcarske biće mnogo izložbi i panela gdje će prisustvovati mnogi predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Srebrenice i dijaspore“, javio je iz Ženeve reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

On je kazao da organizatori skupa nisu slučajno izabrali plato ispred druge najvažnije institucije Ujedinjenih naroda, kako bi poslali poruku da se u Srebrenici dogodio genocid u kojem je stradalo više od 8.000 ljudi.

Mnogi učesnici skupa našli su dom u Švicarskoj, gdje su izbjegli tokom rata u BiH, ali svima je želja da nastavi da živi sjećanje na Srebrenicu kako se takvi zločini ne bi ponovili, javio je Goranović.

“Ovo je žalosno. Dolazim iz Kozarca….došla sam da podržim ovaj narod ovdje“, rekla je Asima Grozdanić.

“Želim da poručim svima da se ovo ne smije nikad zaboraviti. Da pamte, da se sjetimo svih naših, roditelja, prijatelja i svih nedužnih koji su poginuli u Srebrenici 1995.“, kazao je Islam Bektić.

Skupu je prisustvovala i delegacija iz Srebrenice.

Na jedan od većih događaja obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida u Evropi stigla je i predsjednica udruženja Majke Srebrenice, Hatidža Mehmedović.

Položila je cvijeće na simbol srebreničkog stradanja – kamen spavač pred zgradom UN-a.

„To su velike sile, gledale i oborile glavu pred onim što su očima gledale i nisu htjele da reaguju, ali nadamo se da taj ispit na kojem su pale devedeset pete godine, imaju još priliku da poprave. U svijetu se više kažnjava saobraćajna nesreća, nego u BiH genocid“, rekla je Mehmedović.

Načelnik opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, kazao je okupljenima: “Želimo, ipak, uprkos svemu, živjeti u nekom miru sa našim komšijama i prosperitetu koji je bez alternative. Poziv na pravdu, na pravednost, prema žrtvama, na traženje onih koji su uistinu zločinci, onih koji su još uvijek po masovnim grobnicama širom RS-a.“

Hapšenje Orića

Ranije ove sedmice, Duraković je zajedno sa Naserom Orićem, ratnim komandantom Armije BiH u Srebrenici, kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, doputovao u Švicarsku, kada su zadržani na granici te zemlje, a Orić uhapšen po optužnici Republike Srbije.

Savezna kancelarija za pravosuđe u Bernu saopštila je da je Orić saslušan krajem sedmice.

Orić je rekao da će se žaliti ukoliko bude donesena odluka o izručenju Srbiji.

“Sada je na potezu Beograd, koji bi u narednih nekoliko dana mogao da pošalje zahtev za izručenje Orića u Srbiju“, javio je Goranović.

Iz Orićevog advokatskog tima su rekli da će uložiti žalbu na pritvaranje njihovog klijenta.

Glasnogovornik švicarske Savezne kancelarije za pravosuđe, Folco Galli potvrdio je da su vlasti Srbije u četvrtak predale zahtjev za hapšenje Nasera Orića, datiran na 3. februar 2014. godine, koji je „uglavnom identičan sa difuznom potjernicom Interpola“ te su potvrdile su da je taj zahtjev validan.

Po njemu, iako je iz Bosne i Hercegovine prošle godine stigao zahtjev za brisanjem Interpolove potjernice za Naserom Orićem, to ne znači da ga Švicarska sada ne može uhapsiti ili eventualno izručiti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga