Žene u Srbiji nezaposlene i diskriminisane

U strukturi zaposlenih u Srbiji 57 odsto čine muškarci, a 43 odsto žene. To znači da je više od polovine radno sposobnih žena nezaposleno.

08. sep 2010

Predstavnica Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija za žene (UNIFEM) Asja Varbanova izjavila je danas u Novom Sadu da je u strukturi nezaposlenih osoba u Srbiji znatno više žena i dodala da su one diskriminisane u odnosu na muškarce.

Varbanova je na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine kazala da u strukturi zaposlenih u Srbiji 57 odsto čine muškarci, a 43 odsto žene. Objasnila je da to znači da je više od polovine radno sposobnih žena nezaposleno.

Dodala je da su žene mnogo više od muškaraca zastupljene u “sivoj” ekonomiji i ocenila da su žene znatno više diskriminisane od muškaraca prilikom zapošljavanja, kao i na samom radnom mestu.

“Dodatni problem predstavlja činjenica da ni same žene nisu dovoljno upoznate sa svojim pravima iz oblasti rada i zapošljavanja”, kazala je Varbanova.

Ona je navela da žene vrlo često ne prijavljuju slučajeve diskriminacije na radnom mestu, jer se plaše da će izgubiti posao.

Prema njenim rečima, 2008. godine inspekciji rada u Srbiji prijavljeno je svega 70 slučajeva kršenja ženskih prava kada je porodiljsko odsustvo u pitanju, iako je jasno da je slučajeva kršenja tog prava daleko više.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za oblast ravnopravnosti polova Danica Todorov kazala je da će ta institucija, uz podršku UNIFEM-a, do kraja godine završiti realizaciju projekta “Rodno zasnovana diskriminacija na radnom mestu u pokrajinskim i lokalnim organima uprave”.

Objasnila je da će projekat biti realizovan u saradnji sa gradskim i opštinskim ombudsmanima u Vojvodini, s ciljem da se stvori normativni okvir za sprečavanje diskriminacije zasnovane na polu i rodu na radnom mestu.

Danica Todorov je najavila da će u sklopu projekta biti sprovedeno i istraživanje o slučajevima diskriminacije na radnom mestu.

“Konačni cilj projekta je da ojačamo svest i privatnih i državnih poslodavaca o tome da je diskriminacija zabranjena”, kazala je Todorov i dodala da je projekat pre svega usmeren na žensku populaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga