Žene u Srbiji i dalje diskriminisane

Posebno težak položaj žena iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, iz ruralnih sredina, ređe seksualne orijentacije, one koje su preživele nasilje...

08. mar 2014

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, da je „porazno“ da žene u Srbiji u 21. veku trpe nasilje i diskriminaciju na radnom mestu.

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika građana, Janković je izrazio očekivanje da će svi zakoni, strategije i planovi koje je Srbija usvojila, a pre svega njihova dosledna primena, kao i odgovornost za suprotno, uroditi bržim unapređenjem položaja žena u društvu.

„Posebnu pažnju zaslužuje položaj žena iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene ređe seksualne orijentacije, žene koje su preživele nasilje, kao i žene u ruralnim sredinama“, rekao je Janković.

Ombudsman je osudio i sve učestalija javna istupanja pojedinih organizacija i političkih grupacija koje identitet žene nastoje da ograniče na reproduktivnu ulogu u porodici.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku Zaštitnika građana sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede, regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje zaključeno da i pored pomaka u toj oblasti u odnosu na prethodni period, još ne može da se govori o punoj rodnoj ravnopravnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga