Žene u Somaliji lak plen za silovatelje

U muslimanskoj državi Somaliji silovanja su česta pojava. Mnoge žrtve žive u nesigurnim izbegličkim logorima. A državni organi ništa ne preduzimaju. Čak je moguće da na kraju bude osuđena – žrtva.

26. avg 2013

Na zidovima sobe vise tkanine, u sredini se nalaze dva ležaja. Atmosfera je ugodna. No, kada je Šarifa Mohamed pre četiri meseca prvi put bila tu, ništa od toga nije primetila. Ta 28-godišnjakinja bila je previše očajna. Još uvek joj je teško da govori o onome što joj se dogodilo. Šarifa sada ponovo sedi u toj udobnoj sobi, koju je uredila somalijska humanitarna organizacija „Save Somali Women and Children“. Samo tu, u tom zaštićenom prostoru, Šarifa uopšte ima snage da priča o noći od pre četiri meseca. Te večeri je njen suprug kasno došao kući s posla, ali je bar nešto zaradio. „Zato sam pošla da kupim deci nešto za jelo“, tihim glasom priča Šarifa. „A onda su se odjednom preda mnom našla tri muškarca i odvukla me u jedan tamni ugao.“

Na milost i nemilost

Jedan ju je silovao, drugi ju je čvrsto držao i tukao, a treći joj je zatvorio usta da ne viče. Ona se opirala, ali nije imala nikakve šanse. Napadači su je pustili tek nakon sat i po. Vratila se nazad u svoju kolibu plačući. „Imala sam jake bolove u stomaku i leđima. Osim toga, osećala sam se iskorišćeno“, opisuje Šarifa i dodaje: „Nekoliko dana zbog bolova nisam mogla da ustanem iz kreveta.“

Ako ništa drugo, ima podršku supruga – što u mnogim zemljama nije baš samo po sebi razumljivo. Kada se tako očajna vratila kući, on je odmah osetio sažaljenje, ali i bes prema počiniocima. Istrčao je iz kuće i pokušao da uhvati tri muškarca, ali oni su, naravno, već nestali. Supružnici nisu ni pomislili na to da silovanje prijave policiji. Ona ionako nije sposobna za delovanje, s obzirom na to da u Somaliji već više od 20 godina nema stabilne vlade. Doduše, već godinama se radi na osposobljavanju i obučavanju policije, a novac za to stiže i iz Nemačke. No, policija je i dan-danas neefikasna i korumpirana. Stanovništvo je ne doživljava kao pomagača u nevolji. A pogotovo ne kao adresu na koju se treba obratiti u slučajevima poput ovog.

Humanitarne organizacije pomažu

Idućeg jutra Šarifa je u blizini svoje kolibe videla tri žene: „One su pitale da li je sve u redu, da li smo bezbedni, jesmo li proveli mirnu noć. Ili nam je možda potrebna pomoć.“

Te tri žene bile su saradnice humanitarne organizacije u čijim prostorijama Šarifa sada sedi. Ona im se obratila, nakon čega joj je pružena medicinska i psihološka pomoć. „Save Somali Women and Children“ pomaže ženama žrtvama nasilja, pa i pravnim savetima. Fartuma Ibrahimi radi u toj organizaciji koja nekih godinu dana deluje u Somaliji. Do sada joj se za pomoć obratilo skoro 1.300 žena, svih uzrasta. „One su stare od četiri do 80 godina. Nama se obraćaju i dečaci“, kaže Fartuma Ibrahimi.

Presuda s katastrofalnim posledicama

Većina žrtava živi u jednom od brojnih izbegličkih logora u Mogadišu. Procenjuje se da još uvek čak 370.000 ljudi nema sopstveni krov nad glavom. Oni žive u skloništima koja su izradili od granja, plastičnih folija, ostataka tkanina ili kartona. Tu su često prepušteni na milost i nemilost naoružanim nasilnicima. I Šarifa Mohamed živi sa svojom porodicom u jednoj takvoj kolibi.

Silovatelji, po pravilu, ne moraju da se boje krivičnog gonjenja. S jedne strane, zato što žene takav zločin obično zadrže za sebe jer je silovanje još uvek tabu, a s druge, zato što pravosuđe ni nakon krivične prijave obično ništa ne preduzima. Pa i ako nešto preduzme, često se na kraju okreće protiv žrtve. Tako je bilo i u slučaju koji se dogodio početkom ove godine. Tada je jedan somalijski sud na godinu dana zatvora osudio – žrtvu. Razlog: žena je za nedelo optužila pripadnike snaga bezbednosti i time, zaključio je sud, uvredila državne institucije.

Osuđen je i jedan novinar koji je kritički izveštavao o tom neverojatnom sudskom postupku. Oboje su pušteni na slobodu tek nakon protesta iz inostranstva. Od tada, kaže Fartuma Ibrahimi, još je više žrtava koje proživljeno radije zadržavaju za sebe.

(Betina Ril/Andrea Jung-Grim, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga