Žene u Nemačkoj ubuduće obavezno u upravama velikih preduzeća

Prema jednoj studiji, žene predstavljaju samo 12,8 odsto članova upravnih odbora u 30 preduzeća kotiranih na Frankfurtskoj berzi

06. jan 2021

Nemačka će uvesti obavezu da žene budu u upravama velikih kompanija, piše u predlogu zakona koji je danas predstavila vlada najveće evropske privrede.

Prema predloženom tekstu, koji treba da usvoje poslanici, najmanje jedna žena moraće da bude u upravnim telima nemačkih kompanija sa više od tri direktora. Imenovanje žena takođe će biti obavezno u upravnim odborima kompanija u kojima je država akcionar i u nekoliko javnih tela.

„Možemo da pokažemo da je Nemačka na putu da postane moderno društvo“, izjavila je novinarima ministarka za porodicu Franciska Gifaj.

Prema jednoj studiji, žene predstavljaju samo 12,8 odsto članova upravnih odbora u 30 preduzeća kotiranih na Frankfurtskoj berzi.

Za trideset najvećih grupa u svakoj zemlji ovaj udeo je 28,6 odsto u SAD, 24,9 odsto u Švedskoj, 24,5 odsto u Velikoj Britaniji i 22,2 odsto u Francuskoj, pokazuje ta studija.

Predlog zakona o kojem će morati da se glasa pre kraja mandata u septembru, podržala je kancelarka Angela Merkel, ali je naišao na veliki otpor u okviru njene konzervativne stranke CDU. Takođe ga kritikuju poslodavci zbog mešanja u upravljanje firmama.

Predloženi zakon kritikuju i oni koji se zalažu za rodnu ravnopravnost, ocenjujući da je napredak nedovoljan i smatraju da će se to odnositi samo na ograničen broj privatnih kompanija.

Novim zakonom bi bile obuhvaćene ukupno 73 kompanije od kojih njih 32 trenutno nemaju žene u bordu direktora.

(Beta/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga