Žene u crnom traže smenu Zukorlića zbog najave razmatranja Peticije o reviziji teorije evolucije

"Ta inicijativa bi zasluživala samo podsmeh da se ovih 166 vajnih 'intelektualaca' nije namerilo da svoj naum ostvari putem skupštinskog Odbora"

11. maj 2017

Nevladina organizacija Žene u crnom zatražila je danas da predsednik Odbora za nauku i obrazovanje Skupštine Srbije Muamer Zukorlić bude smenjen sa tog mesta zbog najave da će se na dnevnom redu odbora naći Peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije u školama i na fakultetima.

Žene u crnom su navele da u Srbiji poslednjih dvadesetak godina „obskurni likovi“ odvraćaju ljude od „posmatranja pomračenja sunca, jer šteti zdravlju, roditelje ubeđuju da ne vakcinišu decu protiv zaranih bolesti da ne bi dobili autizam“, a da se proteklih dana „listi opasnih besmislica“ pridružilo 166 intelektualaca potpisujući Peticiju za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije.

Ta inicijativa bi zasluživala samo podsmeh da se ovih 166 vajnih ‘intelektualaca’ nije namerilo da svoj naum ostvari putem upućivanja peticije Odboru za nauku i obrazovanje Skupštine Srbije kojim predsedava, gle čuda, Muamer Zukorlić, bivši novopazarski muftija, koji ne krije da će to staviti na dnevni red jer ‘učenicima i studentima treba omogućiti pristup svim teorijama o razvoju sveta i čoveka, naučnim i kreacionističkim'“, navela je ta oranizacija.

Dodali su da Zukorlić kao „predstavnik zakonodavne vlasti zaboravlja da je njegova uloga da štiti Ustav po kome je Srbija sekularna/laička država, u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države, a obrazovanje sekularno, pa religiozne ideje ne mogu biti sastavni deo obrazovnog procesa“.

Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u školama i fakultetima podnela je grupa profesora, akademika i lekara Skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Banjaluci.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić izjavio je tada da učenicima i studentima treba da budu dostupne sve teorije o razvoju sveta i čoveka – kako naučne, tako i kreacionističke. Najavio je da će se peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije naći pred članovima tog odbora u nekom „narednom razumnom periodu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga