Žene u crnom protiv nasilja nad braniteljima ljudskih prava

Branitelji ljudskih prava u Srbiji nalaze se u "krajnje nepovoljnom položaju", dok pravosudni organi ne reaguju pravovremeno

30. nov 2014

Pripadnici nevladine organizacije „Žene u crnom“ okupili su se u subotu uveče u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu u znak protesta protiv represije nad braniteljkama ljudskih prava.

„Nasilje nad nama je intenzivirano ove godine, kako od strane državnih, tako od strane nedržavnih aktera“, rekla je novinarima Staša Zajović iz „Žena u crnom“ povodom Međunarodnog dana branitelja ljudskih prava, 29. novembra.

Ona je ocenila da ovogodišnji poziv na linč članova te organizacije upućen od strane bivšeg portparola Protivterorističke jedinice (PTJ) Radomira Počuče, pokazuje „kontinuitet političkih vrednosti u Srbiji, bez obzira što može da se govori o presvlačenju u nova odela i pranju biografija“.

Prema njenim rečima, branitelji ljudskih prava u Srbiji nalaze se u „krajnje nepovoljnom položaju“, dok pravosudni organi ne reaguju pravovremeno, tako da nije donesena ni jedna presuda u njihovu korist a ni jedan postupak nije pokrenut po službenoj dužnosti.

Zajović je još jednom pozvala državu da poštuje međunarodne obaveze i procesuira govor mržnje i sve vrste nasilja.

Pristalice „Žena u crnom“ kod bivšeg restorana „Ruski car“ nosile su transparente na kojima je pisalo „Stop represiji nad braniteljkama ljudskih prava“ i „Podrška nenasilnom otporu u Fergusonu“, a obezbeđivalo ih je oko 30 policajaca.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga