Žene u crnom pozdravile presudu Vojislavu Šešelju

"Aleksandar Vučić je bio Šešečjeva desna ruka i generalni sekretar zloglasne SRS"

11. apr 2018

Nevladina organzacija Žene u crnom pozdravila je danas odluku drugostepenog veća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i nehumano postupanje.

Žene u crnom su navele da ta presuda pre svega predstavlja delimičnu satisfakciju za žrtve i porodice žrtava.

U saopštenju je ocenjeno da su Vojislav Šešelj i njegova SRS „bili paradigma i jedni od najvećih generatora mržnje tokom devedesetih godina“.

Dodaje su da su svojim delovanjem doprineli brojnim zločinima, kako direktno, organizovanjem oružanih grupa koje su činile zločine, takođe i indirektno putem govora mržnje, inspirišući i pozivajući na progon, deportacije i činjenje drugih zločina.

Žene u crnom su istakle da zahtevaju od nadležnih organa Srbije da poštuju tu i druge presude nadležnih međunarodnih sudova i da deluju u skladu sa njima jer je, kako se navodi, poštovanje tih presuda jedan od imperativa na putu izgradnje Srbije kao države vladavine prava.

„Smatramo da posebna odgovornost leži na aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je u vreme činjenja inkriminisanih radnji od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja bio njegova ‘desna ruka’ i generalni sekretar zloglasne SRS“, navele su Žene u crnom.

Organizacija je dodala da zahteva od Vučića da se jasno ogradi od politike zločina čiji je bio deo i da prestane sa praksama iz devedesetih kada je „kao deo te zločinačke politike širio mržnju, što i dana direktno ili preko svojih glasnogovornika čini“.

„Procesuiranje počinilaca ratnih zločina, solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, suzbijanje govora mržnje i sveobuhvatno suočavanje sa prošlošću je uslov za napredak kako Srbije, tako i čitavog regiona“, navele su Žene u crnom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga