Žene u crnom: Oslobađajuća presuda Počuči otvara prostor za nasilje

"Srbija se pretvara u prostor nekažnjivosti nasilja protiv svih koji ne dele vrednosti na kojima se zasniva aktuelni režim"

12. juna 2017

Nevladina organizacija Žene u crnom ocenila je danas da se time što je Apelacioni sud potvrdio odluku da Radomir Počuča bude oslobođen optužbi za ugrožavanje sigurnosti aktivistkinja i aktivista te organizacije, stvara prostor za nekažnjivost nasilja protiv svih koji ne dele vrednosti na kojima se zasniva aktuelni režim.

Apelacioni sud je 9. juna saopštio da je potvrdio prvostepenu odluku kojom je Radomir Počuča oslobođen optužbi.

„Ovakva i slične sramne i besmislene odluke srpskog pravosuđa podrivaju krhke temelje pravne države i podstiču atmosferu straha u društvu. Time se potvrđuje da se Srbija – zahvaljujući zavisnosti pravosuđa od izvršne vlasti – pretvara u prostor nekažnjivosti nasilja protiv svih koji ne dele vrednosti na kojima se zasniva aktuelni režim. Žene u crnom će nastaviti sa svojom borbom za istinu i pravdu, za društvo slobodno od straha“, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Žene u crnom su kritikovale obrazloženje sudije Tatjane Sretenović gde se, kako se navodi, „navodni patriotizam optuženog“ daje kao opravdanje za nasilje, a njegov „poziv na linč“ se predstavlja kao „mišljenje“.

Apelacioni sud objavio je 9. juna odluku sa sednice koju je održao 13. aprila, a u kojoj se navodi da je odbijena žalba Višeg javnog tužioca i da prihvata odluku prvostepenog suda, da je Počuča izneo svoje mišljenje, jer status počinje rečima „mislim“, a da „napisani status u sebi ne sadrži jasnu i nedvosmislenu pretnju… što je bitno obeležje krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti“.

I prvobitnom odlukom Višeg suda u Beogradu od 14. decembra 2016. godine Počuča je oslobođen od optužbe, a predstavnice Žena u crnom upućene su na parnicu radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva.

Žene u crnom tužile su Počuču za ugrožavanje sigurnosti na osnovu statusa koji je 25. marta 2014. godine, dana pred akciju te organizacije povodom obeležavanja 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, postavio na svoj Fejsbuk profil, a u kome je naveo: „Mislim da ovo ne bi trebalo da se održi… Gospodo huligani, Delije, Grobari, Radovci, Firmaši, umesto da trošite pesnice između sebe, a veliki ste rodoljubi udružite se i podelite po p*** onome kome trebа dа se dа po p***“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga