- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Žene u crnom: Nadležno javno tužilaštvo hitno da pokrene postupak protiv Vjerice Radete

Organizacija „Žene u crnom“ zatražila je danas od nadležnog javnog tužilaštva da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv potpredsednice Skupštine Srbije Vjerice Radete zbog njene objave na Tviteru povodom smrti predsednice Udruženja Majke Srebrenice Hatidže Mehmedović.

„Zahtevamo od nadležnih državnih institucija da reaguju i pokrenu krivični postupak u ovom slučaju“, navele su u saopštenju „Žene u crnom“ povodom tvita Vjerice Radete: „Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz uzdruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“, koji je kasnije tog dana obrisala.

Ta organizacije je zatražila od Skupštine Srbije da po hitnom postupku smeni svoju potpredsednicu, jer obavljanje javnih funkcija od strane ovako nedostojnih osoba predstavlja uvredu i poniženje za sve građane i građanke Srbije.

„Zahtevamo i da se najviši predstavnici vlasti oglase i da jasno i nedvosmisleno osude ovo i slična ponašanja“, navele su „Žene u crnom“, koje su zatražile pokretanje krivičnog postupka protiv Vjerice Radete za krivično delo „izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“, propisano članom 317. Krivičnog zakonika.

„Žene u crnom“ su navele da jasnu i nedvosmislenu osudu očekuju naročito od „predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio desna ruka ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao i deo iste grupe koja je podsticala mržnju i na kraju inspirisala genocid u Srebrenici„.

„Izjava nedostojne potpredsednice Skupštine Srbije je primer takvog delovanja, kao i dokaz da iste ideje zla i mržnje i danas obitavaju, čak šta više u visokim krugovima vlasti“, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je podsetila da je Hatidža Mehmetović u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina i supruga.

Hatidža Mehmedović, koja je postala simbol borbe srebreničkih majki za očuvanje uspomene na žrtve genocida 1995. umrla je u nedelju u Sarajevu, a o njenoj smrti pored medija u BiH i regionu izvestili su i brojni svetski mediji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!