Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo: Vlast Srbije odgovorna za atmosferu linča

"Promocija i veličanje ratnih zločinaca, kao i negacija ratnih zločina predstavljaju državnu politiku"

11. mar 2019

Organizacije Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo najstrože su danas osudile napad na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) i optužile vlast Srbije da je odgovorna za „atmosferu linča koja je kreirana u društvu“.

„Vlast i mediji pod njihovom kontrolom svojim delovanjem, kroz neodgovorne izjave državnih funkcionera, ne procesuiranje dosadašnjih napada, širenje mržnje i dizanje tenzija, podstiču napade na sve pojedince/ke i grupe koji insistiraju na poštovanju ljudskih prava i odgovornosti za zločine“, ocenjuje se u saopštenju.

Žene u crnom su ocenile da promocija i veličanje ratnih zločinaca, kao i negacija ratnih zločina predstavljaju državnu politiku, a da se kroz medije pod kontrolom vlasti ta politika sprovodi i dovodi do normalizacije zločina u javnom diskursu.

„Zahtevamo i od svih drugih činilaca društvenog života, organizacija, političkih partija, da jasno iskažu svoje neslaganje sa nasiljem, u suprotnom oni svojim ćutanjem doprinose atmosferi linča“, zaključuje se u saopštenju.

Hodnik zgrade ispred kancelarije YIHR-a išaran je danas porukama „Ratko Mladić“ i „Nema podele“, a vrata kancelarije izlepljena su nalepnicama „Ovo je srbski ponos i žena, a ti nisi ni senka njena“ na kojima su slike osam znamenitih žena iz srpske istorije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga