Žene u crnom: Genocid u Srebrenici je problem čovječanstva

Borba protiv negiranja genocida je borba za univerzalne vrijednosti, poručuju iz Beograda 'Žene u crnom'

06. jula 2015

Nevladina organizacija „Žene u crnom“ tokom sedmice uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, svakodnevno u Beogradu održava akcije kojima poziva da se taj zločin nikada ne zaboravi.

Prva akcija u nizu, pod motom „Srebrenica svijetom hodi“, čin je, kažu, saosjećanja i empatije, i poziv da se Srebrenica nikada, nikom i nigdje ne ponovi.

„Žene u crnom“ ističu da je genocid u Srebrenici najveći zločin posije Drugog svjetskog rata i da je, kao takav, problem cijelog čovječanstva.

Borba protiv negiranja genocida, naglasile su, zajednička je borba za univerzalne vrijednosti ljudskog dostojanstva i poštovanje žrtava svuda u svijetu.

Iz ovog beogradskog udruženja smatraju da je način na koji se sadašnja vlast u Srbiji odnosi prema rezoluciji o Srebrenici sraman, ciničan i neprihvatljiv. I to ne samo za žrtve u Srebrenici, nego i za odgovorne i solidarne građane Srbije, koji već deset godina traže da Srbija 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid.

Poštovanje žrtava i dostojanstva svih naroda

„Za nas iz Srbije je posebna odgovornost zato što mislimo da ukoliko mi se sećamo, pamtimo, usađujemo u kolektivno sećanje žrtve zločina počinjenog u naše ime, pre svega genocida u Srebrenici, onda možemo da od drugih takođe zahtevamo da poštuju žrtve unutar srpskog naroda. To je jako važno za kulturu prekida mržnje, nasilja i to je veoma važno za mnoge druge buduće generacije“, rekla je čelnica organizacije „Žene u crnom“, Staša Zajović.

„Žene u crnom“ su pozvale zvaničnike Srbije i premijera Aleksandra Vučića, da ukoliko odluče da idu na komemoraciju u Srebrenicu, „tiho, bez pompe, propagadnih i marketinških kalkulacija, odaju poštovanje žrtvama“, jer će, kako navode, tako pokazati da mijenjaju odnos prema žrtvama i dati doprinos dobrosusjedskim odnosima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga