Žene u crnom će tužiti Radomira Počuču

Neophodno je izvrštiti pritisak na institucije kako bi se onemogućili i sprečili ovakvi napadi koji su usledili odmah nakon izbora

28. mar 2014

Nevladina organizacija Žene u crnom (ŽUC) iz Beograda najavila je danas da će pokrenuti sudski postupak protiv portpatola Protivterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Radomira Počuče jer je na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) pozvao na linč ove organizacije.

Koordinatorka ŽUC Staša Zajović rekla je da će ova organizacija pokrenuti više akcija kako bi ovakve pretnje i pozivi na linč bili sankcionisani.

„Akcije ćemo pokrenuti na nivou krivičnih prijava, ali i preko kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice i međunarodnarodnih mreža za ljudska prava. Neophodno je izvrštiti pritisak na institucije kako bi se onemogućili i sprečili ovakvi napadi koji su usledili odmah nakon izbora“, rekla je Zajovićeva za Radio Novi Sad.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da očekuje da će MUP pokrenuti postupak protiv Počuče.

„Očekujem da će MUP utvrditi autentičnost tog Fejsbuk naloga. I ako je zaista reč o njihovom pripadniku i ako je zaista napisao to što je napisao, da će bez odlaganja pokrenuti krivični i disciplinski postupak“, rekao je Janković.

MUP je ranije danas osudio postupak Počuče, a državni sekretar tog Ministarstva Vanja Vukić rekao je agenciji Beta da Počuči ugovor o delu ističe u aprilu i da najverovatnije neće biti produžen.

„Počuča je svoj stav izneo na privatnom Fejsbuk profilu, ali Ministarstvo najoštrije osuđuje njegov postupak“, kazao je Vukić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić takođe je danas osudila poziv na linč nevladine organizacije Žene u crnom, kao i objavljivanje spiska javnih ličnosti koji je organizacija Srpski narodni pokret (SNP) „Naši“ označila „srbomrzcima i izdajnicima“.

„Otvorenim pretnjama, pozivima na nasilje i govoru mržnje, treba hitno i odlučno stati na put. Država je dužna da zaštiti slobodu i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i spreči ugrožavanje samih temelja ustavnog poretka“, istakla je Nevena Petrušić.

Žene u crnom juče su u centru Beograda održale komemorativni skup povodom 15.godišnjice od zločina počinjenim nad Albancima civilima na Kosovu.

Nakon toga Počuča je na svom Fejsbuk profilu na vest da Žene u crnom obeležavaju tu godišnjicu, pozvao navijače da se obračunaju sa tim mirovnim pokretom.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga