Žene protiv nasilja: Jednom godišnje ubistvo motivisano mržnjom prema ženama

Ubistvo u Žitištu 16. ubistvo ove godine u kojem je član porodice ili partner ubio žensku osobu.

02. jul 2016

Mreža Žene protiv nasilja ocenila je danas da se u Srbiji jednom godišnje dogodi ubistvo koje je motivisano mržnjom prema ženama, a da je ubistvo u Žitištu 16. ubistvo ove godine u kojem je član porodice ili partner ubio žensku osobu.

„Nereagovanje institucija i zajednice na muško nasilje prema ženama i tolerancija ili tretiranje zlostavljanja kao beznačajnog dela, dovodi do toga da ono raste, ponavlja se, predstavlja opasnost život žene i čitavu zajednicu. Institucije i zajednica moraju reagovati pre, a ne posle zločina“, navodi se u saopštenju.

Mreža je navela da je osim sinoćnog nesrećnog događaja u Žitištu, ubijena i jedna žena u Knjaževcu, da je 2015. godine u Kanjiži ubijeno šest osoba i počinjeno samoubistvo, a da je u 2013. godini u Velikoj Ivanči ubijeno 13 ljudi, a da je motiv bio zajednički – mržnja prema ženama.

„Ovi katastrofalni podaci su potvrda da institucije države Srbije ne čine dovoljno, niti posvećeno deluju u oblasti zaštite žena od muškog nasilja. Ubistvo žene uvek dolazi na kraju kontinuiranog muškog nasilja prema ženama, ono nikada ne dolazi iznenada i bez ozbiljnih promena u ponašanju nasilnika. Tim povodom zahtevamo od medija, komšija, institucija, ministra Stefanovića, da pre nego izjave da je ubica bio ‘miran čovek’ razmisle čijim očima gledano je bio ‘miran čovek’ „, navodi se u saopštenju povodom ubistva u Žitištu.

Jedan muškarac iz Žitišta kod Zrenjanina je prošle noći ušao u lokalni kafić i automatskim oružjem ubio petoro ljudi, a 20 ranio.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da je napadač S.Z. (38) pucao iz oružja koje je imao nelegalno, i da nije imao „nijednu prekršajnu ni krivičnu prijavu, niti prijavu za porodično nasilje“.

Pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da je 14 osoba zbrinuto u opštoj bolnici u Zrenjaninu, da je troje u Odeljenu intenzivne nege, da je osam operisano i da im životi nisu u opasnosti.

Rekao je i da su u Klinički centar Srbije prevezene dve osobe koje imaju povrede abdomena, grudnog koša i kičme, a tri osobe su prevezene u KC Vojvodine, od kojih jedna u teškom stanju, dok je jedan ranjenik zbrinut u Institutu za plućne bolesti Vojvodine i njegov život nije ugrožen.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga