Ženama omogućiti češći pregled materice

Iako je Srbija na prvom mestu po broju žena koje umiru od raka grlića materice, država ženama omoguzćava da se pregledaju tek jednom u tri godine

10. okt 2012

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od ministarke zdravlja Slavice Đukić-Dejanović da odgovori kako je moguće da žene u Srbiji u 21. veku imaju pravo na samo jedan ciljani ginekološki pregled radi ranog otkrivanja raka grlića materice u domovima zdravlja, svake tri godine.

LSV je u saopštenju za javnost naveo da su u prošlogodišnjem Pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje žene imale pravo na takav pregled jednom godišnje.

„Da li je moguće da Fondu više nije prioritet prevencija ove bolesti koja, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, vrlo lako može da se izleči? Da li je moguće da lekari ne mogu da rade mimo tog pravila i normi jer Fond to kažnjava neplaćanjem?“, upitao je Forum žena LSV.

Ta stranka je podsetila da je prema podacima koje je u maju objavila Vojno-medicinska akademija iz Beograda Srbija danas na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice.

„Svakog dana u Srbiji od raka grlića materice umre po jedna žena, što se ne bi dogodilo da je redovno obavljala preglede koji im se ovim pravilnikom uskraćuju“, navodi se u saopštenju za javnost.

Forum žena LSV zatražio je da se podhitno promeni Pravilnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, jer se rak grlića materice u Evropi uspešno leči upravo zahvaljujući preventivnim pregledima.

„Država je dužna da na adekvatan način i pravovremeno obezbedi svojim građankama zdravstvenu uslugu koja im može spasiti život“, piše u saopštenju.

LSV je zatražio i da se ženama omogući i češći pregled dojki, s obzirom da je sada Pravilnikom predviđeno da se pregledaju jednom u dve godine, i to žene starosti od 45 do 69 godina.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga