ŽELJKO SABO: Nemojte ponovno žrtvovati Vukovar

Prosvjedi u Vukovaru mogu iz grada otjerati potencijalne investitore, smatra vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

07. sep 2013

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je danas kako se, nakon burnih prosvjeda protiv ploča na dva jezika i pisma, situacija u Vukovaru normalizirala te istaknuo kako su mu posljednji dani bili „možda i najteži u životu“.

„Drago mi je da se situacija normalizirala i da u centru Vukovara možemo nastaviti investicijske projekte i uređenje grada“, rekao je Sabo, gostujući u emisiji Hrvatskog radija „Intervju tjedna“, te posebno zahvalio policiji koja je u razgovorima s braniteljima uspjela normalizirati situaciju u gradu.

Upitan hoće li gradonačelnički mandat izdržati do kraja ili će dati ostavku, Sabo je odgovorio kako Vukovarci odlučuju o svom gradonačelniku i da ih neće iznevjeriti.

„Bit ću tu bez obzira na sve situacije“, rekao je Sabo i dodao da će i dalje raditi punim intenzitetom.

Političkim protivnicima poručio je kako „želi samo raditi za Vukovar“ te od njih zatražio da ga „puste na miru“.

„Ako ima netko bolji, predložite ga. Ako treba da bude mir ili da se to riješi, sutra ću reći – podnosim ostavku. Ipak, opet idem kao kandidat, pa neka građani Vukovara odluče. Spreman sam na sve i do kraja“, poručio je Sabo.

Vidno potresen, rekao je i kako su mu prethodni dani „možda najteži trenuci u životu“.

„Zar sam kao hrvatski branitelj i čovjek koji je bio u logoru, ali i bio principijelan 2009. sve to zaslužio“, upitao je Sabo, podsjetivši da su HDZ, SDSS i HSP u Statut Grada Vukovara prije četiri godine uveli dvojezičnost, a da je on na to stavio veto.

‘Prosvjeda ne bi bilo da je na vlasti HDZ’

Još je i rekao kako je i ove godine prije lokalnih izbora želio da se od uvođenja dvojezičnosti i ploča na dva pisma izuzmu određeni dijelovi grada, ali da opet nije mogao učiniti ništa.

Upitao je i zašto mediji ne dođu pred srpski vrtić u Vukovaru gdje je još 1998. postavljena dvojezična ploča, te ustvrdio kako „nikome ne smeta jer je to postavio HDZ“.

Po njemu, prosvjeda ne bi bilo ni sada da je HDZ na vlasti u Vukovaru.

„Investitori koji gledaju te slike malo će prikočiti i čekati razvoj događanja. Pokušavam apelirati na sve – nemojte ponovno žrtvovati Vukovar jer ste nestrpljivi da dođete na vlast. Tražite druge razloge ili čekajte nove izbore“, poručio je Sabo.

Naglasio je kako bi stao uz svakog branitelja i sve skupine u društvu kada bi se borili za, a ne stalno protiv nečega.

„Možemo izuzeti određene dijelove grada od dvojezičnosti, ali pretpostavljam da ne postoji mogućnost da u okviru Ustavnog zakona to bude isključivo za cijeli Vukovar“, rekao je Sabo.

Podsjetio je i kako je po popisu stanovništva 2001. godine u Vukovaru bilo 32 posto Srba, a danas ih je 35 posto, pa su ispunjeni svi uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Na kraju, iako su mu iz policije savjetovali da u određeno doba dana ne hoda Vukovarom, Željko Sabo je poručio da neće birati vrijeme kad da prošeta gradom kojem je gradonačelnik.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga