Željko Komšić: Pomirenje preduslov za budućnost regiona

Narodi na prostoru bivše Jugoslavije bili su toliko povezani da je rat pokidao ne samo veze nego “slomio i srca” ljudima na ovim prostorima.

17. maj 2013

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić založio se danas za proces pomirenja u regionu i rekao da je to jedan od preduslova za normalan život građana.

“Ljudi žele običan, normalan život, posao od koga se može živeti i nadu za budućnost za svoju decu. Bez pomirenja, jednakosti, ekonomskog razvoja, biće teško održati tu nadu”, rekao je Komšić na otvaranju Devetog Međunarodnog foruma za tranzicionu pravdu na Jahorini.

On je ocenio da su narodi na prostoru bivše Jugoslavije bili toliko povezani da je rat pokidao ne samo veze nego “slomio i srca” ljudima na ovim prostorima.

Prema njegovim rečima, društveni odnosi u BiH su sukobljeni više nego ikada, a demokratija je “oteta od građana i političke elite je na kapaljku serviraju građanima pred izbore”.

“Verujem da je poverenje među ljudima odmaklo daleko više nego među političarima i na medijima”, rekao je Komšić.

Lični izaslanik predsednika Hrvatske Tonči Stančić rekao je da je suočavanje s prošlošću i osvetljivanje uloge svih na ovim prostorima preduslov za saradnju i za regionalnu stabilnost.

“S bremenom prošlosti je teško ići napred, makar je teško brzo ići napred”, kazao je Stančić.

Prema njegovim rečima, suđenja za ratne zločine ne mogu biti jedini instrument pomirenja i stabilizacije, niti su dovoljna da bi se čuo glas žrtava i zadovoljila pravda za njih.

“Žrtve ne smeju ostati samo brojevi, one moraju dobiti ime i prezime, mora se utvrditi njihov identitet”, kazao je Stančić i dodao da se u Hrvatskoj još uvek traga za 1.705 nestalih osoba.

Lični izaslanik predsednice Kosova Selim Selimi ocenio je da region zahteva zajednički rad na miru i na potrazi za pravdom.

“Potreba za pravdom je čak i važnija od potreba suda. Moramo uraditi sve što je moguće da saznamo za sudbinu nestalih”, kazao je Selimi.

Reditelj Dino Mustafić rekao je da pomirenje znači skrivati činjenice i gurati ih pod tepih.

“Pomirenje znači uvažavanje bola i patnji za druge. Ne možemo i ne trebamo zaboraviti šta se dogodilo, ali možemo oprostiti. To je put ka pomirenju, izgradnji trajnog mira i pravde”, kazao je Mustafić.

On je ocenio da vladajuće pollitike u BiH još uvek manipulišu činjenicama, neguju zaborav, slave zločince kao heroje.

Međunarodni forum za tranzicionu pravdu organizovan je u okviru Inicijative za formiranje komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM).

Nosioci Inicijative za REKOM su nevladine organizacije iz celog regiona bivše SFRJ, koje od država nastalih raspadom Jugoslavije zahtevaju da formiraju REKOM kao međudržavnu komisiju.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga