- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Željko Komšić napustio SDP BiH

Potpredsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Željko Komšić danas je pisanim putem zatražio da bude izbrisan iz evidencije članstva u toj stranci.

Komšić time, kako je naveo, prestaje i formalno da bude član SDP BiH, navode sarajevski mediji, pozivajući se na agenciju Fena.

Komšić je obavljao funkciju potpredsednika SDP BiH i član je Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je odlučio da napusti stranku nakon nedavnog dogovora između lidera SDP Zlatka Lagumdžije i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, koji su bez njegovog znanja dogovorili predlog ustavnih promena, prema kojima bi se ubuduće, članovi predsedništva BiH birali u Paralamentu, a ne direktmo na izborima.

Komšić se usprotivio takvom predlogu, zbog čega je odlučio da napusti stranku.

Komšić je do sada na izborima u dva mandata biran za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, protiv čega je bio HDZ, navodeći da samo ta stranka može dati hrvatskog člana kao „legitiman predstavnik hrvatskog naroda“.

SDP je poslednjih godina napustilo još nekoliko visokopozicioniranih članova, među kojima i nedavno preminuli profesor iz Sarajeva Nijaz Duraković, Bogić Bogićević, Ivo Komšić, Miro Lazović i Nermin Pećanac.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!