Želimir Žilnik: U Srbiji vlada bezvezništvo

Žilnik podržao Društveni centar, a kulturnu politiku u gradu nazvao "prazninom i budalaštinom"

15. okt 2014

Reditelj Želimir Žilnik podržao je večeras mlade koje protestuju zbog odluke gradskih vlasti da ih isele iz prostora koji su uredili kao alternativni kulturni Društveni centar i rekao da su stare napuštene industrijske hale veoma značajni kulturni prostori u razvijenim evropskim zemljama.

Žilnik je na tribini rekao da su stare industrijske hale i željezničke stanice postale veoma značajni kulturni prostori u Evropi i jedan od osnovnih preduslova da bi neki grad mogao da postane Evropska prestonica kulture, što je ambicija i gradskih vlasti u Novom Sadu.

“Ali, umesto da se ti prostori iskoriste, oni iz njih iseljavaju mlade umetnike. Praznina i budalaština je ono što se u Novom Sadu radi u vezi sa kandidaturom za Evropsku prestonicu kulture”, ocenio je Žilnik.

Mladi su kroz inicijativu za Društveni centar uredili jedan deo napuštene bivše industrijske hale u delu grada Kineska četvrt i od prostora koji je bio prepun đubreta i o kojem niko nije brinuo napravili alternativni kulturni centar.

Javno preduzeće Poslovni prostor izdalo je krajem avgusta meseca nalog da se Društveni centar iseli iz tog prostora.

Želimir Žilnik je ocenio da u Srbiji vlada “bezvezništvo u pravom smislu te reči”.

“Ne može čovek bez sluha da dobije glavnu ulogu u operi, a to se kod nas stalno dešava”, rekao je Žilnik i poručio gradskim vlastima da je “Novi Sad i vaš i naš”.

“Nemojte čekati da provali gnev. Ljudska priroda je takva da strasno osećanje potrebe za slobodom nisu uspele da zaustave ni najgore sile”, rekao je Žilnik.

Radijski voditelj, scenarista i muzičar Mladen Urdarević takođe je podržao inicijativu za Društveni centar i rekao da je ona postala “trn u oku” onoga momenta kada se pokazalo da je samoodrživa, jer funkcioniše na principu solidarnosti, a mimo sistema.

Sociolog Miloš Perović rekao je da je Društveni centar zapravo za gradske vlasti “duboko subverzivan” jer počiva na principima antifašizma i solidarnosti.

Inicijativu za Društveni centar na tribini je podržao i novinar Dinko Gruhonjić.

Pre prostora u Kineskoj četvrti, mladi okupljeni oko inicijative za Društveni centar krajem 2011. godine bili su “zauzeli” i deo jedne napuštene kasarne u širem centru grada, odakle su izbačeni intervencijom vojne i civilne policije.

Građanska Vojvodina: Društveni centar mora postojati

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) saopštila je danas da zahteva od gradskih vlasti u Novom Sadu da reše problem prostora za Društveni centar u tom gradu i podžala aktiviste da istraju u borbi za savoje mesto u društvu i u gradu.

“Društveni aktivizam je vezivno tkivo svakog demokratskog društva ili društva koje kani da to bude. Ono što rade mladi ljudi okupljeni oko Društvenog centra značajno doprinosi razvoju civilnog društva u Novom Sadu, ali i razvoju kulture uopšte”, piše u saopštenju.

GV je apelovala na čelnike Novog Sada da pronađu adekvatno rešenje, jer su i drugi gradovi u Vojvodini uspeli da nađu način da pomognu organizacije civilnog društva i neformalne grupe građana.

“Ne vidimo nijedan razlog da to ne učini i Novi Sad sem ukoliko iza ovakve odluke ne stoji pokušaj gušenja prava i sloboda građana, marginalizovanje i uklanjanje svega što ne potpada pod tradicionalistički i anahroni kulturni model”, dodaje GV.

Među zahtevima GV naveden je i poziv gradskoj vlasti da se ograde od postupka Poslovnog prostora, odnosno od “pokušaja ograničavanja delovanja slobodnomislećih i kreativnih ljudi”.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva Zrenjanin, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga