Zelenović: Vučić nema zakonsku nadležnost da predlaže promenu izbornog cenzusa

"Nema ništa od izbornih promena o kojima se razgovaralo i debatovalo"

15. jan 2020

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema zakonsku nadležnost da predlaže snižavanje ili podizanje izbornog cenzusa.

„Takva nadležnost predsednika ne postoji… To da vi tri meseca pred izbore spustite cenzus na tri posto, samo govori o tome dokle nas je doveo, a doveo nas je dotle da niko ne može da pređe cenzus, pa čak i oni koji su stali u red da mu zahvaljuju“, kazao je Zelenović gostujući na TV N1.

Dodao je da mu je interesantno kako su se izjasnili po tom pitanju evroparlamentarci jer je reč o odluci, kako je naveo, o kojoj se se nije razgovaralo na sesijama i okruglim stolovima, i istakao da nema ništa od izbornih promena o kojima se razgovaralo i debatovalo.

Zelenović je naveo da očekuje posetu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, ali i da predstavnici opozicije odu u Brisel.

„Da ponovo razgovaramo o svim izbornim uslovima, da pokažemo dokle smo došli u ovom trenutku, šta sve nije urađeno što je eventualno trebalo i da istrajemo u ideji bojkota“, rekao je on.

Na pitanje donosi li bojkot stopostotnu vlast vladajuće koalicije u opštinama i gradovima Srbije uključujući i Šabac u kom je na vlasti opozicija, Zelenović je naveo da u Srbiji postoji 170 lokalnih samouprava, a da od toga „jedan grad, jedna opština i jedna gradska opština – eventualno još jedna, u kojima SNS nije na vlasti ili nije 100 odsto, nego recimo 97 odsto“ i ocenio da je situacija „dramatična“.

„Sigurno mi u Šapcu nećemo uraditi ništa što može na bilo koji način da poremeti energiju koja postoji kod građana“, kazao je on.

Upitan kada će Savez za Srbiju, kojem on pripada, imati jedan konzistentan plan o daljem delovanju kad aktuelna vlast u nekom trenutku ode, Zelenović je rekao da je činjenica da je savez heterogen, da u njemu ne može biti jedinstvene i konzistentne politike, ali da je dogovor da se sprovodi sporazum u 30 tačaka koji obezbeđuje zajedničko nastupanje.

„Osnovni uslov tog sporazuma je da se izborimo za poštene izbore, a onda ćemo videti šta će biti“, rekao je on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga