Zelenović: Vlast ima rok do 15. septembra da promeni članove REM-a

Deo članica Saveza za Srbiju napustile okrugli sto i najavile bojkot izbora

19. avg 2019

Predsedavajući Savezom za Srbiju i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da vlast ima rok do 15. septembra da se u Skupštini Srbije izabere novi sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ili će u suprotnom savez bojkotovati predstojeće izbore.

„SzS je izneo vrlo konkretan zahtev i tiče se političkog konsenzusa da se do 15. septembra izabere u Skupštini novi sastav REM-a. Očekujem to rešenje, ako to nemamo, ulazimo u bojkot“, rekao je Zelenović novinarima posle okruglog stola o izbornim uslovima i dodao da ako vlasti ispune taj zahtev otvaraju vrata za dalje razgovore.

Upitan kako su predstavnici vlasti reagovali na zahtev rekao da se vlast „nije pomerila ni za milimetar“.

Zelenović je odgovarajući na pitanje da li će učestvovati na sledećem orkuglom stolu kazao da taj format razgovora ne daje rezultate.

On je rekao i da to što su predsednik Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ranije napustili sastanak, ne znači da u SzS nema dogovora.

Zelenović je kazao da savez priprema „strategiju za bojkot“ i istakao da bojkot znači da će „u jednom trenutku cela Srbija da se zaustavi“.

Kako je dodao, od volje vlasti zavisi da li će se to desiti.

Dveri, Narodna stranka i Nova napustile okrugli sto

Predstavnici Narodne stranke, Dveri i Nove stranke napustili su danas okrugli na Fakultetu političkih nauka ocenjujući da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbore.

Na okruglom stolu su iz Saveza za Srbiju ostali Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac jer su prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića oni bili učesnici i na prethodnim okruglim stolovima na FPN, te da će Savez danas odlučivati o tome da li će učestvovati na budućim okruglim stolovima.

Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apsolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije“, rekao je novinarima potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

On je rekao da vlastima mediji služe kao njihova „toljaga“ i dodao da su se predstavnici vlasti na sastanku rugali njihovim predlozima i da u takvom ambijentu ne mogu da vode dijalog.

Obradović je istakao da je „na ovu farsu bojkot jedini odgovor“ i da će predložiti da naredni izbori za Dveri budu nepostojeći.

„Vlast nije spremna da apsolutno bilo šta promeni“, istakao je Obradović.

On je kazao da je predložio da se potpiše zajednički dokument sa vlastima jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prihvatiti sve zahteve opozicije, ali da su predstavnici vlasti to odbili i da je na njihovo ponašanje jedini mogući odgovor bojkot izbora.

Živković: Nastavićemo borbu za fer i poštene izbore

Lider Nove stranke Zoran Živković pošto je napustio okrugli sto na Fakultetu političkih nauka rekao je da nije očekivao da će na tim sastanicma biti rešen problem, ali da će nastaviti da se bore za uspostavljanje uslova za fer i poštene izbore.

On je novinarima rekao da najavljivanje bojkota šest meseci ranije pomaže samo vlastima te da će Nova odluku o bojkotu doneti tek po raspisivanju izbora.

„Naš cilj je da nastavimo brobu za izborne uslove i mi ćemo je nastaviti. Nije okrugli sto jedini način za to, postoji način kako se to radi i pobeđuju autoritarni režimi bez obzirana na teške medijske zakonske i druge poteškoće pokazatelj za to je 24. septembar 2000. godine a onda 5. oktobar“, rekao je Živković novinarima.

On je kazao da će aktuelna vlast sigurno otići i da vlast sama određuju na koji će to način biti.

„Otići će na onaj način na koji brane svoju poziciju vlasti. Ako brane na silu sa pozivanjem na krv tako će otići, ako prihvate normalizaciju odnosa u društvu i da zakoni važe i da mediji budu slobodni onda će tako i otići. Oni određuju svoju sudbinu ne samo političku nego i svaku drugu“, rekao je Živković.

Upitan da li će doći na sledeći sastanak rekao je da to zavisi od teme okruglog stola i uslova.

Antonijević: Ne znam koliko mogu imati optimizma, sastanak ne mogu nazvati konstruktivnim

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da današnji okrugli sto o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na kom su tema bili mediji, ne može nazvati konstruktivnim.

On je najavio da će sledeći sastanci biti 5. i 9. septembra kada i će teme biti birački spiskovi i prava birača.

Natredni sastanci će biti tek u septembru zbog predstojećih najavljenih poseta stranih zvaničnika Srbiji posle čega, kako je rekao, „možemo videti šta možemo dobiti od političke volje za funkcionisanje REM-a i RTS i RTV“.

„Ne znam koliko bih mogao da imam optimizma, iscrpljujeće je na ovakav način razgovarati. Dali smo sve kapacitete i energiju da pred učesnike stavimo određena pitanja. Videćemo koliko smo u tome uspeli“, rekao je Antonijević.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga