- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zeleno zvono iz Zrenjanina od ponedeljka više ne postoji

Klub “Zeleno zvono” iz Zrenjanina, organizator mnogih antiratnih, antinacionalističkih i građanskih akcija, sutra će i zvanično nakon 25 godina prestati da postoji, što će biti obeleženo performansom na mestu prvobitnog kluba, koji je zapaljen 2006. godine a počinioci nikada nisu pronađeni.

“Umesto proslave, u ponedeljak 25. jula u 19 sati stavljamo tačku na 25-godišnju zrenjaninsku priču malim performansom na zgarištu matičnog Zelenog zvona u Zrenjaninu u Prvomajskoj 16”, navodi se u saopštenju za javnost.

Nevladine organizacije su pre dve godine pokrenule inicijativu da se mesto gde se nekada nalazio pozorišni klub „Zeleno zvono“ a koje je od 2006. godine zgarište, proglasi za antiratni spomenik.

Inicijativu su pokrenula udruženja „Učitelj neznalica i njegovi komiteti“ iz Beograda i „Ravnopravnost“ iz Zrenjanina.

Klub „Zeleno zvono“ je, na svojoj prvobitnoj lokaciji, tokom devedesetih godina bio najvažnije organizaciono uporište antiratnog i antinacionalističkog pokreta u Zrenjaninu.

U dva navrata, 7. i 14. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Srbije, maskirane osobe su izrešetale „Zeleno zvono“, a počinioci još nisu otkriveni. Potom je 2006. godine zapaljen taj objekat, a incident takođe nije rasvetljen.

Vlasnik „Zelenog zvona“ Branislav Guta Grubački, koji je bio i hapšen tokom NATO bombardovanja, zahvalio se tada podnosiocima inicijative i dodao da „ovakav trenutak čeka 15 godina“.

Ivan Zlatić iz udruženja “Učitelj neznalica i njegovi komiteti” rekao je prilikom podnošenja inicijative gradskim vlastima u Zrenjaninu da obeležavanje antiratnog spomenika, kao i podizanje spomenika poginulim učesnicima rata, nije obično pitanje kulture sećanja, nego pitanje priznanja države da je bila u ratu.

“Jer ako postoje poginuli i antiratni aktivisti, dakle postojao je i rat. Tako da je u tom smislu jako važno da to uradi grad Zrenjanin, kao instanca države koja je za to nadležna. Odnosno da samim tim država Srbija prizna da je bilo rata i antiratnih aktivnosti”, rekao je tada Ivan Zlatić za Radio Slobodna Evropa.

Branislav Grubački je 2004. godine osnovao Novi optimizam, koji je “pokret svih građana Vojvodine i Srbije koji ne pristaju da trajno budu zatočenici i žrtve mračnih devedesetih”.

“Novi optimisti se javno bore protiv nacionalizma, šovinizma, fašizma, rasizma i svakog drugog političkog ekstremizma”, navodi se u proglasu Novog optimizma.

Taj pokret svake godine dodeljuje priznanje “Dobar primer Novog optimizma”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!