Zelena stranka: Od 42 javna vodovoda u Vojvodini ispravno samo devet

"Sramota za celu državu"

28. avg 2019

Zelena stranka saopštila je danas da je ispravno samo devet od 42 kontrolisana javna vodovoda u Vojvodini, što je utvrđeno najnovijim istraživanjem beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Po tom istraživanju, ispravni javni vodovodi su u Novom Sadu, Beočinu, Vrbasu, Rumi, Bečeju, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Pančevu i Kovinu.

Zelena stranka je pozvala sve vlasti zadužene za kvalitet pijaće vode, kao i gradove i opštine, da „vrlo ozbiljno shvate u kojem pravcu to ide“ i upozorila je da u Srbiji „vrlo brzo neće biti kvalitetne vode za piće“.

„Kada sam kao narodni poslanik predavao predlog Zakona o proglašenju voda ustavnom kategorijom, samo 13 od 250 poslanika je potpisalo inicijativu. Čak 237 poslanika vlasti i opozicije je ignorisalo jednu ovakvu ideju i inicijativu. Pa gde tu ima mesta za politiku i politikantstvo? Nigde, zato i nisu hteli to da podrže, a sada kada vidite ove i ovakve rezultate kvaliteta pijaće vode, treba ih pitati šta oni piju kod svojih kuća“, navodi se u pisanoj izjavi predsednika Zelene stranke Gorana Čabradija.

Kako je dodao, štetnost zagađenja podzemnih voda, atmosfere, ispuštanje otrovnih materija u zemlju, „besomučna nebriga“ za životnu sredinu dovode do toga takvih nalaza koje je on ocenio kao „sramotu za celu državu“.

„I zato apelujem na sve političke činioce u ovoj zemlji, sve gradonačelnike i predsednike opština, na pokrajinsku i republičku vlast, na sve koji mogu da pomognu u rešavanju ovog problema da se aktivno uključe u rešavanje i sanaciju ove katastrofe“, istakao je Čabradi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga